Kalops med mormorskokta morötter
Kalops med mormorskokta morötter
21 ingredienser
2 h
Kalops med rödbetor och mormorskokta morötter är en klassisk rätt som alltid är välsmakade och populär.
Ingredienser
Rödbetor
- 0,5 dl ättiksprit 12 %
- 1 dl strösocker
- 1,5 dl vatten
- 6 rödbetor (små)
Kalops
- 400 g högrev, i grova tärningar
- 2 gula lökar, skalade och grovskurna
- 2 morötter, skalade och grovskurna
- 1 msk strösocker
- 0,5 msk rödvinsvinäger
- 1 dl rött vin
- 5 dl kalvbuljong
- 10 kryddpepparkorn
- 1 lagerblad
- 2 vitpepparkorn
- maizenaredning
- smör (till stekning)
- salt
Mormorskokta morötter
- 3-8 morötter
- 0,5-1 gul lök, skalad och grovskuren
- 40-100 g smör, rumstempererat
- salt
Gör så här
Rödbetor
- Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Kyl lagen sedan.
- Koka rödbetorna och skala dem när de fortfarande är varma. Skär rödbetorna i klyftor och lägg dem varma i den kalla ättikslagen. Låt stå kallt fram till servering.
Kalops
- Fräs lök och morot i smör i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det karamellisera.
- Häll i vinägern och låt den koka in helt i lök- och morotsfräset. Fortsätt med vin och buljong.
- Låt koka några minuter medan du bryner köttbitarna hårt i en stekpanna med smör i omgångar.
- Tillsätt köttet i såsen, koka upp och tillsätt kryddpeppar, lagerblad och vitpeppar. Koka under lock på svag värme tills köttet är mört, cirka 2 timmar.
- Ta upp köttet och grönsakerna. Smaka av såsen med salt och red med maizena till önskad tjocklek. Lägg tillbaka kött och grönsaker i såsen.
Mormorskokta morötter
- Koka sönder morötter och lök i saltat vatten. Gaffla med smör och smaka av med salt.