• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Kalops med mormorskokta morötter

Kalops med mormorskokta morötter
Foto: Lennart Weibull
Stefan Ekengren
Stefan Ekengren

Kalops med mormorskokta morötter

7 steg att laga

21 ingredienser

2 h

Kalops med rödbetor och mormorskokta morötter är en klassisk rätt som alltid är välsmakade och populär.

Receptet är ur boken Husman av Stefan Ekengren, Natur & Kultur

Husman bokomslag

Ingredienser

Rödbetor

  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 6 rödbetor (små)

Kalops

  • 400 g högrev, i grova tärningar
  • 2 gula lökar, skalade och grovskurna
  • 2 morötter, skalade och grovskurna
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl rött vin
  • 5 dl kalvbuljong
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 vitpepparkorn
  • maizenaredning
  • smör (till stekning)
  • salt

Mormorskokta morötter

  • 3-8 morötter
  • 0,5-1 gul lök, skalad och grovskuren
  • 40-100 g smör, rumstempererat
  • salt

Gör så här

  1. Rödbetor
    Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Kyl lagen sedan.
  2. Koka rödbetorna och skala dem när de fortfarande är varma. Skär rödbetorna i klyftor och lägg dem varma i den kalla ättikslagen. Låt stå kallt fram till servering.
  3. Kalops
    Fräs lök och morot i smör i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det karamellisera.
  4. Häll i vinägern och låt den koka in helt i lök- och morotsfräset. Fortsätt med vin och buljong. Låt koka några minuter medan du bryner köttbitarna hårt i en stekpanna med smör i omgångar.
  5. Tillsätt köttet i såsen, koka upp och tillsätt kryddpeppar, lagerblad och vitpeppar. Koka under lock på svag värme tills köttet är mört, cirka 2 timmar.
  6. Ta upp köttet och grönsakerna. Smaka av såsen med salt och red med maizena till önskad tjocklek. Lägg tillbaka kött och grönsaker i såsen.
  7. Mormorskokta morötter
    Koka sönder morötter och lök i saltat vatten. Gaffla med smör och smaka av med salt.
Tips!
Husman bokomslag

Receptet är ur boken "Husman" av Stefan Ekengren