Biff med choronsås och klyftpotatis

Så lyckas du med de klassiska såserna

En god sås gör middagen! Här har vi samlat stjärnkockarnas recept på våra mest älskade såsklassiker som gräddsås, rödvinsås, pepparsås och den smöriga favoriten bearnasiesås.

Allt blir godare med sås. En vällagad sås kan höja vilken måltid som helst och till och med göra en lite trist middag till en oförglömlig upplevelse. Låt inte rädslan att misslyckas hindra dig - våra kockar ger dig knepen för hur du lyckas. Alltifrån att rädda en sprucken bearnaisesås till att få rödvinsåsen precis så där fyllig i smaken med en hint av sötma som på restaurang.

1. Rödvinssås

Så gör du rödvinssås som en stjärnkock! Tommy Myllymäki visar exakt hur du gör för att få den helt perfekt.

2. Pepparsås

I Leif Mannerströms recept på pepparsås rostar du först rejält med vitpepparkorn, det gör att pepparn byter karaktär och får en helt fantastisk smak. Tillsammans med dragon och grönpeppar blir den här pepparsåsen något utöver det vanliga.

3. Bearnaisesås

Tommy Myllymäki visar steg för steg hur du slår en perfekt bearnaise! Spela klippet för att se hur du enklare lyckas. [Fler sås-filmer med Tommy Myllymäki hittar du här.](/tommy-myllymakis-saser)

4. Skaldjurssås

Vad är hemligheten bakom en lyckad skaldjurssås? När du tar tillvara på skalen från räkorna och bryner dem tillsammans med lite tomatpuré, får såsen en extra smakskjuts. Här är Gabriel Jonssons, vinnare av Sveriges mästerkock 2019, recept.
Presenteras av Kökets kurser

Tommy Myllymäki lär dig proffsens såstekniker

Myllymäkis bästa tips_header
Att laga en sås handlar om mer än bara ett recept. För att lyckas behöver du förstå matkemin och såsens grunder. Hur fungerar en emulsion? Varför ska du vispa på ett visst sätt? Hur räddar du en sprucken sås? En av Sveriges främsta kockar - Tommy Myllymäki - visar dig sina tekniker och tips i sin populära matlagningskurs online - "Bli en mästare på såser".

5. Vitvinssås

Himmelskt god blir vilken fisk som helst när den serveras med den här gräddiga vitvinssåsen. Här är det Erik Hammar, vinnaren av Sveriges mästerkock 2018, som delar med sig av sitt vinnarrecept på ugnsbakad röding med rotselleripuré och vitvinssås.

6. Choronsås

Choronsås är en variant på klassikern bearnaise, men med tillägget av tomatpuré som rostas kort i lite olja. Perfekt sås att servera till en fin köttbit.

7. Gräddsås

Vad vore en lista om klassiska såser utan gräddsåsen? Ingen om du frågor oss. Älskad av stora som små och ett måste till såväl köttbullarna och färslimpan som söndagssteken. Tom Sjöstedts recept får en extra smakdimension av ansjovis, ättika och socker - allt för att balansera sälta mot sötma och syra.