Rådjurssadel med potatispuré, stekta päron och rödvinssås

Rådjurssadel med potatispuré, stekta päron och rödvinssås
Foto: Martin Löf/TV4
Per Morberg 2018Markus Aujalay 2020
Per Morberg 2018Markus Aujalay 2020

Rådjurssadel med potatispuré, stekta päron och rödvinssås

27 ingredienser

1 h 30 m

En fantastisk god rätt att imponera på mästerkockar med! Rådjur stekt med timjan och vitlök, blandad svamp, mandelpotatispuré med tryffel och en mustig rödvinssås. Perfekt!

Ingredienser

portioner

Rådjurssadel

  • 1 rådjurssadel (alt 800 g utskuren rådjursfilé)
  • 3 msk vitpepparkorn
  • salt
  • smör, att steka i
  • 1 knippe färsk timjan
  • 0,5 vitlök

Rödvinssås

  • ben från rådjurssadeln (eller 1 liter färdig viltfond och uteslut i så fall kalvfonden)
  • 2 gula lökar, grovt hackade
  • 2 tomater, delade
  • 5 enbär, krossade
  • 1 l kalvfond
  • 350 ml rött vin

Mandelpotatispuré med tryffel

  • 1 kg mandelpotatis
  • 150 g smör, kallt
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar
  • 2 små färska tryfflar, efter säsong

Stekta päron

  • 2-3 päron
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk ljusa senapskorn
  • 1 lagerblad
  • smör, till stekning

svamp

  • 200 g blandad svamp
  • smör, att steka i
  • 2 dl vispgrädde
  • några gröna blad att garnera med, exempelvis bladpersilja

Gör så här

Rådjurssadel

  1. Bena ur filéerna och putsa bort hinnan, och dela varje filé i två delar.
  2. Rosta vitpepparkornen i en stekpanna och krossa sedan grovt. Salta och peppra filéerna och stek i smör, tillsammans med timjan och vitlök, ca 4-5 minuter.
  3. Låt köttet sedan vila 10-15 minuter innan det skärs upp.

Rödvinssås

  1. Hugg upp benen i mindre bitar och bryn i kastrullen tillsammans med grönsakerna och enbären. Häll i vinet och kalvfonden. Låt sedan puttra i 30-40 minuter.
  2. Sila av benen och koka ihop skyn ytterligare till en kraftigare smak. Smaka av med salt och peppar.

Mandelpotatispuré

  1. Skala potatisen och koka i saltat vatten tills de blir mjöliga i konsistensen.
  2. Pressa potatisen med en potatispress ner i en kastrull. Hacka upp det kalla smöret i tärningar och rör ner i den pressade potatisen.
  3. Värm upp vispgrädden och rör ner. Smaka av med salt och peppar.
  4. Vid servering, riv tryffeln fint och strö över.

Stekta päron

  1. Skala päronen och lägg i en kastrull. Häll på vatten så det täcker päronen helt. Häll i socker, senapsfrön och lagerblad och låt koka i ca 10 minuter. Sila av lagen och spar senapsfröna till stekningen.
  2. Ha en riklig klick smör i en stekpanna och stek päronen gyllenbruna tillsammans med senapsfröna.

Svamp

  1. Smörstekt svampen innan servering med salt och peppar. Tillsätt grädden och låt stuvas.
  2. Servera allting tillsammans och garnera med lite grönt!