En fantastisk god rätt att imponera på mästerkockar med! Rådjur stekt med timjan och vitlök, blandad svamp, mandelpotatispuré med tryffel och en mustig rödvinssås. Perfekt!
ben från rådjurssadeln (eller 1 liter färdig viltfond och uteslut i så fall kalvfonden)
2 gula lökar, grovt hackade
2 tomater, delade
5 enbär, krossade
1 l kalvfond
350 ml rött vin
Mandelpotatispuré med tryffel
1 kg mandelpotatis
150 g smör, kallt
2 dl vispgrädde
salt
peppar
2 små färska tryfflar, efter säsong
Stekta päron
2-3 päron
1 dl strösocker
2 msk ljusa senapskorn
1 lagerblad
smör, till stekning
svamp
200 g blandad svamp
smör, att steka i
2 dl vispgrädde
några gröna blad att garnera med, exempelvis bladpersilja
Gör så här
Rådjurssadel
Bena ur filéerna och putsa bort hinnan, och dela varje filé i två delar.
Rosta vitpepparkornen i en stekpanna och krossa sedan grovt. Salta och peppra filéerna och stek i smör, tillsammans med timjan och vitlök, ca 4-5 minuter.
Låt köttet sedan vila 10-15 minuter innan det skärs upp.
Rödvinssås
Hugg upp benen i mindre bitar och bryn i kastrullen tillsammans med grönsakerna och enbären. Häll i vinet och kalvfonden. Låt sedan puttra i 30-40 minuter.
Sila av benen och koka ihop skyn ytterligare till en kraftigare smak. Smaka av med salt och peppar.
Mandelpotatispuré
Skala potatisen och koka i saltat vatten tills de blir mjöliga i konsistensen.
Pressa potatisen med en potatispress ner i en kastrull. Hacka upp det kalla smöret i tärningar och rör ner i den pressade potatisen.
Värm upp vispgrädden och rör ner. Smaka av med salt och peppar.
Vid servering, riv tryffeln fint och strö över.
Stekta päron
Skala päronen och lägg i en kastrull. Häll på vatten så det täcker päronen helt. Häll i socker, senapsfrön och lagerblad och låt koka i ca 10 minuter. Sila av lagen och spar senapsfröna till stekningen.
Ha en riklig klick smör i en stekpanna och stek päronen gyllenbruna tillsammans med senapsfröna.
Svamp
Smörstekt svampen innan servering med salt och peppar. Tillsätt grädden och låt stuvas.
Servera allting tillsammans och garnera med lite grönt!