Pocherad torsk med äggsås och räkor

Foto: TV4
Pocherad torsk med äggsås och räkor
27 ingredienser
60 m
Vilken lycka att få laga denna rätt! En riktig favorit i min familj, även om denna version är betydligt lyxigare än vad vi normalt äter hemma. Det kan tyckas vara mycket smör i såsen, och det är det. Det blir otroligt gott till den magra torsken. /Adam
Ingredienser
Torsk
- 300 g torskrygg, delad i två bitar
- havssalt
- 2 dl fiskfond
- 0,8 l vatten
- 1 gul lök, klyftad och skalad
- 1 morot, skalad och delad i två bitar
- 5 kryddpepparkorn
- 5 vitpepparkorn
- 1 tsk salt
- 6 kvistar persilja
Äggsås
- 25 g smör
- 1 msk vetemjöl
- 2 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl buljong från fiskkoket
- 1 citron, riven skal
- 150 g smör, brynt
- 3 ägg, hårdkokta, skalade och finhackade
- 3 msk persilja, finhackad
- vitpeppar (efter smak)
- salt (efter smak)
- citronsaft (efter smak)
räkor
- 100 g skalade räkor
- 10 g smör, brynt
- 0,5 krm citron, skalet, rivet
- ev salt
Servering
- kokt potatis, skalad, gärna Amandinepotatis
Gör så här
Torsk
- Rimma torsken genom att salta den över allt kött med havssalt. Låt stå i minst 40 minuter.
- Medan torsken rimmar så tillsätt övriga ingredienser i en kastrull och låt koka upp. När det kokar så sänk temperaturen och låt puttra i 35 minuter.
- När torsken har rimmat klart så koka upp buljongen. Lägg i torsken med en termometer i den
- tjockaste delen, lägg på locket, och ta bort kastrullen från värmen. Låt stå tills torsken når 42
- grader i innertemperatur. Ta då omedelbart upp den, och lyft försiktigt loss skinnet från
- torsken. Låt vila 5 minuter innan servering.
Äggsås
- Smält smöret i en kastrull. När smöret är varmt så vispa i mjölet. Stek under konstant vispning i 2-4 minuter tills smöret doftar bakat.
- Tillsätt mjölken i två omgångar med hälften i varje. Rör vid varje omgång runt den kalla vätskan ordentligt, och låt allt komma upp i temperatur igen innan du tillsätter mer mjölk. Efter mjölken så rörs grädden i. Koka upp, och tillsätt sedan buljongen från fisken. Låt småkoka i 15 minuter.
- Rör sedan i citronskalet, de hackade äggen, smöret och persiljan. Jag tillsatte 50 g smör först, och smakade sedan upp såsen tills jag tyckte att smaken var bra. Därför behöver man inte nödvändigtvis använda 150 g smör, men det var där jag tyckte smaken var perfekt.
- Smaka sedan av såsen med salt, vitpeppar och citronjuice. Citronen är här väldigt viktig för att balansera fettet i såsen.
Räkor
- Blanda samtliga ingredienser. Smaka eventuellt av med salt