Västerbottenspaj med kantareller

Västerbottenspaj med kantareller
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Västerbottenspaj med kantareller

613

11 ingredienser

1h 20 min

Per Morbergs recept på västerbottenspaj med kantareller. En härlig ostpaj som går hem hos såväl stora som små.

Ingredienser

portioner6

pajdeg

  • 150 g smör
  • 4 dl mjöl (graham, dinkel)
  • 2 msk vatten, kallt
  • 0,5 tsk salt

Fyllning

  • 1 l kantareller
  • 2 gula lökar
  • 4 ägg
  • 1,5 dl crème fraîche (eller gräddfil)
  • 1,5 dl Västerbottensost
  • 1 dl gräslök, hackad
  • peppar

Gör så här

  1. Finfördela smöret i mjölet, saltet och tillsätt vatten. Arbeta snabbt ihop till en slät deg.
  2. Forma den till en "klump" och ställ den svalt i 30-40 minuter.
  3. Värm ugnen till 200 grader, kavla ut pajdegen så att den täcker botten och kanterna på pajformen. Förgrädda i 10-15 minuter.
  4. Bryn delade kantarellern och den hackad lök gyllenbrun.
  5. Vispa äggen lätt, blanda ner crème fraiche, kantareller, lök, riven västerbottensost samt gräslök.
  6. Smaka av med några varv på pepparkvarnen.
  7. Grädda i ugnen i 175 - 200 grader i 15 - 20 minuter tills äggstanningen stelnat.
  8. Låt din västerbottenpaj vila en stund före servering. Garnera med nyhackad gräslök.