Västerbottenspaj med kantareller
Västerbottenspaj med kantareller
11 ingredienser
1h 20 min
Per Morbergs recept på västerbottenspaj med kantareller. En härlig ostpaj som går hem hos såväl stora som små.
Se Per Morberg laga receptet

Ingredienser
pajdeg
- 150 g smör
- 4 dl mjöl (graham, dinkel)
- 2 msk vatten, kallt
- 0,5 tsk salt
Fyllning
- 1 l kantareller
- 2 gula lökar
- 4 ägg
- 1,5 dl crème fraîche (eller gräddfil)
- 1,5 dl Västerbottensost
- 1 dl gräslök, hackad
- peppar
Gör så här
- Finfördela smöret i mjölet, saltet och tillsätt vatten. Arbeta snabbt ihop till en slät deg.
- Forma den till en "klump" och ställ den svalt i 30-40 minuter.
- Värm ugnen till 200 grader, kavla ut pajdegen så att den täcker botten och kanterna på pajformen. Förgrädda i 10-15 minuter.
- Bryn delade kantarellern och den hackad lök gyllenbrun.
- Vispa äggen lätt, blanda ner crème fraiche, kantareller, lök, riven västerbottensost samt gräslök.
- Smaka av med några varv på pepparkvarnen.
- Grädda i ugnen i 175 - 200 grader i 15 - 20 minuter tills äggstanningen stelnat.
- Låt din västerbottenpaj vila en stund före servering. Garnera med nyhackad gräslök.