Bouillabaisse

Pelle Johansson

Bouillabaisse

16 ingredienser

35 min

En härlig fransk klassiker. Fisken och skaldjuren i soppan varierar beroende på säsong och tillgång.

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 8 musslor med skal
  • 600 g fiskfilé, av blandade sorter
  • smör-&rapsolja, oliv
  • 1 förp krossade tomater
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 8 dl vatten
  • 4 msk fiskfond, koncentrerad
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 förp saffran [0.5 g]
  • 100 g skalade räkor [250 g räkor med skal]
  • 2 msk persilja, hackad
  • 1 dl Arla Köket crème fraiche
  • 1 klyfta vitlök, pressad

Gör så här

  1. Skala och hacka löken och vitlöken. Borsta musslorna väl och ta bort skägget. Skölj dem noga och släng musslor som inte stänger sig när man knackar på skalet.
  2. Dela fisken i bitar. Fräs lök och vitlök i smör-&rapsolja i en stor gryta. Tillsätt tomater, vin, vatten, fond, timjan, fänkål och saffran.
  3. Låt det koka upp. Lägg i musslorna och låt dem koka cirka 5 minuter. Lägg i fisken och sjud ytterligare 3-4 minuter. Tillsätt räkor och persilja.
  4. Pressa en vitlöksklyfta i crème fraîchen och rör om. Servera soppan med bröd och en klick av crème fraîchen.