Paella med jätteräkor och spansk chorizo

Paella med jätteräkor och spansk chorizo
Foto: Catarina König
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Paella med jätteräkor och spansk chorizo

19 ingredienser

45 m

Paella är perfekt bjudmat om man är många som ska äta! Den här varianten är fylld med läckerheter som färsk chorizo, spetspaprika, räkor och edamamebönor! PS. Gör man direkt i en paella-panna utan lock, dunstar vätskan fortare, så det är bäst att förbereda mer vätska så man kan tillsätta successivt.

Tänk på att välja MSC-märkta räkor

Ingredienser

portioner

Paella

  • 1 gul lök (stor)
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 4 dl avorioris
  • 0,5-1 g saffran
  • 2 dl vitt vin
  • 6 dl vatten
  • 1,5 msk kycklingfond
  • 3 kvisttomater
  • 2-3 spetspaprikor
  • 4 färsk chorizo, spansk
  • 3 dl edamamebönor

räkor

  • 15-20 jätteräkor (msc-märkta)
  • 1 dl rapsolja
  • 2-3 klyftor vitlök, finhackade
  • 0,5-1 röd chilifrukt, finstrimlad
  • 2 msk persilja, finhackad

garnityr

  • 2 citroner, klyftade
  • 1 knippe färsk bladpersilja

Gör så här

  1. Finhacka lök och vitlök. Fräs i olivolja tills den blir fin och glansig på medelhög värme, 1-2 minuter. Det får inte brännas, då blir löken besk.
  2. Tillsätt ris och saffran och låt fräsa samman. Häll på vinet och låt koka någon minut.
  3. Blanda vatten och fond och häll sedan vattnet över riset, låt koka 20 min. Hacka under tiden tomater och spetspaprika, tillsätt hacket till riset när 5 minuters koktid återstår.
  4. Tärna upp chorizon i önskad storlek. Stek den spanska chorizon hårt i en panna. När korven har fått färg och blivit genomstekt, häll över edamamebönorna i pannan. Stek vidare en stund. Rör ner den hårt stekta chorizon när riset är helt klart.
  5. Gör fina klyftor av citronerna.
  6. Fräs scampin i en panna med olja, vitlök, chili och persilja, 20-30 sekunder per sida räcker. Lägg sedan upp scampin på riset och dekorera med citronklyftor och färsk bladpersilja.
  7. Det går utmärkt att ställa in paellan i ugnen på 100-125 grader fram till servering, så att den håller värmen. Men lägg då på persiljan precis innan servering.