minisar

Nu bakar vi - en enkel bakbok för barn

Clara Lidström och Annakarin Nyberg är aktuella med boken "Nu bakar vi" - en pedagogisk bakbok för barn där barnen utan några förkunskaper lär sig baka själva (med lite hjälp från vuxna). Vi fick en pratstund med författarna om tankarna bakom boken, dess pedagogiska vinkel och vad man ska tänka på när man låter barnen baka själva!

Berätta om boken! Vad handlar den om?**

Nu bakar vi  är en illustrerad och färgglad bakbok som barn kan använda på egen hand - eller med lite hjälp från en vuxen. Boken har ett prisbelönt pedagogiskt upplägg med steg för steg-beskrivningar som även barn som inte knäckt läskoden kan följa. Boken innehåller 22 recept på allt ifrån kanelbullemuffins till rocky road-kladdkaka och äppelpaj. Vi har också vävt in kunskapsinslag om till exempel kryddor, mjöl, socker, mejeriprodukter, bakredskap och ord och begrepp som kan vara lite kluriga.  

Köp boken direkt här!

Vad är tanken med boken - hur kom den till?

Vi hade länge retat oss på att det fanns så få bra kunskapsböcker för barn. Antingen var de överdrivet könade eller så var det billiga och dåliga översättningar av utländska böcker. Så 2014 släppte vi vår första bakbok för för alla barn, med enkla recept som inte kräver en tjock plånbok för att baka efter. Vår första bakbok för barn gjorde succé och en uppföljare har varit väldigt önskad. Därför gjorde vi Nu bakar vi för en ny generation små bagare. Förhoppningen är att böckerna ska locka fler barn att släppa dator och padda och hitta stunder att skapa mer med händerna! Och på köpet lära sig mer om råvaror och olika tillagningssätt. En dos hemkunskap helt enkelt.  

Berätta om ert pedagogiska tillvägagångssätt - hur hjälper det unga (eller äldre) i sin bakning?

Vi har fått höra från barn att de upplever att våra bakböcker påminner om att följa en legoritning. Lika enkelt, tydligt, strukturerat och pedagogiskt. Varje moment är tydligt illustrerat och i enkla meningar försöker vi beskriva hur man ska gå till väga. Det betyder att bilderna inte behöver texter för att bli begripliga – eller vice versa.  

Exempel på tydlig och pedagogisk ingredienslista från boken. 

Hur tycker ni bäst man får barn att engagera sig i köket?

Genom att låta barnen bestämma mer. Ofta vill vi att barnen ska hjälpa till med sysslor i  köket - men om man istället låter barnen chefa och själv erbjuder sig att hjälpa dem blir det roligare. Barn är heller inte lika fixerade vid ett perfekt slutresultat. De styrs mindre av förväntningar än vi vuxna som tycker att vi vet hur allt ska vara. Och den inställningen är något att bejaka - det gör det roligare för alla!

Involvera dina barn i bakningen! Köp "Nu bakar vi" här.

Vilka är ni själva under bakningen? Lite röriga och överallt eller strukturerade och lugna?

Det är lätt att svara på - när vi provbakar och fotar böckerna är Clara barnet som dräller mjöl överallt, lämnar skåpdörrarna öppna och disk i hela köket. Annakarin är den vuxna som går efter och torkar, plockar och ser till att kakan inte glöms i ugnen. Vi har väldigt roligt ihop och kompletterar varandra perfekt som ni förstår... 

Med vackra illustrationer blir det enkelt för barnen att förstå nästa steg i bakningsprocessen!

Avslutningsvis - 3 snabba tips för att underlätta bakningen med barn

  1. Gör iordning köket ordentligt innan. Kavla upp ärmar, sätt på ett förkläde och hjälp barnet att ta fram alla ingredienser, bunkar och måttsatser redan från början. Då slipper de leta runt i köket med kladdiga händer och lämna spår överallt.  
  2. Släpp tankarna på ett perfekt slutresultat  - det stjäl så mycket av skaparglädjen. Låt barnen experimentera och fascineras av slutresultatet.  
  3. Låt barnen baka hur mycket de vill - bara de lovar att städa upp och diska efter sig. Det brukar göra att bakandet hålls på en rimlig nivå för alla i familjen.

Recept från boken