Morotskräm med frästa gröna bönor och örtigt pistagekross

6 röster
40 m
4-6 bufféportioner

”Det fiffiga med krämer är att de förutom att fungera väldigt bra som ett tillbehör till olika rätter, pålägg på en macka eller dipp till kex så funkar de även otroligt bra som bas i en enkel men väldigt god tapasrätt! Formeln är: en god kräm/röra + en matig topping som är både krispig och smakrik och gärna säsongsbetonad! Servera gärna med ett gott bröd för att vara säker på att det går att få upp precis allt av den goda krämen!” /Therese Elgquist

Visa mer
40 m
4-6 bufféportioner

Du behöver

Morotskräm

  • 500 g morot
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 1 citron, zest från ekologisk citron
  • 2 msk citron, färskpressad
  • flingsalt

Topping

  • 1 dl delikatesslinser, torkade och gärna gotlandslins
  • 1 klyfta vitlök
  • 10 cm purjolök
  • 0,5 msk rapsolja
  • 200 g gröna bönor, svenska (exempelvis sockerärtor, brytbönor eller haricots verts)
  • fänkål (efter tycke och smak)
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen

Örtigt pistagekross

  • 1 dl pistagenötter, skalade
  • 1 dl färsk persilja
  • flingsalt

Till servering

  • surdegsbröd, grillat
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Morotskräm
    Skrubba morötterna, skär i slantar och ånga eller koka tills de är mjuka, ca 10 minuter. Låt ånga av.
  2. Mixa alla ingredienser till morotskrämen slätt i en matberedare eller med en stavmixer. Smaka av med salt.
  3. Topping
    Koka linserna enligt anvisning på förpackningen, låt svalna. Häll av överflödig vätska.
  4. Skala och skriva vitlöken fint. Dela purjolöken på mitten, skölj noga och strimla sedan fint. Fräs vitlök och purjolök i lite olja tills de mjuknar.
  5. Tillsätt bönorna i pannan och fräs 5-7 minuter, tills de fått en mörkare grön färg och mjuknat något - men fortfarande har visst tuggmotstånd kvar.
  6. Hyvla fänkålen tunt med en mandolin, eller skär i tunna skivor med en vass kniv. Blanda bönfräs och fänkål så att allt blandas. Smaka av med salt och peppar.
  7. Örtigt pistagekross
    Skala pistagenötterna och hacka till ett grovt smul. Hacka örterna fint och blanda med pistagesmulet och en nypa flingsalt.
  8. Servering
    Bred ut morotskrämen i en virvel på ett fat. Toppa med bön- och fänkålsfräset och linserna. Strö över pistagesmulet och extra örter.
  9. Servera gärna med grillat eller rostat - riktigt gott - surdegsbröd!
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...