Julens fruktsallad med rostade nötter

Julens fruktsallad med rostade nötter
Foto: Tomas Yeh

En färgglad fruktsallad är en fräsch och bra avslutning på ett julbord. Receptet kommer från Mannerströms julkokbok.

Jens Dolks dryckestips
Landsort Lager, Nynäshamns Ångbryggeri, Sverige, 500 ml, art.nr 1466, 28,50 (5 Solar)

Snälleröds Ekologiska Snapsar,
Sverige, 5x50ml, art.nr 184, 119 kr (4 Solar)

Jens egengjorda Mumma



Fler smakprov från Leifs julbord

Glöggsill


Farmors sillsallad


Jullax med stekta äpplen


Kokta rimmade revben


Grönkålssallad


Kanelbrûlée



Läs mer om

Mannerströms julkokbok


15 december 2010
6

Du behöver

  • 2 st mandariner
  • 1 st apelsin
  • 2 st blodapelsiner
  • 1 st äpple, gärna Ingrid Marie
  • 0,25 st ananas
  • 1 dl granatäpplekärnor
  • 1 st färskt fikon
  • 1 dl vindruvor
  • 0,5 dl gula russin

Sockerlag

  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 st vaniljstång, halverad på längden
  • 2 st kanelstänger
  • 2 st stjärnanis
  • 2 msk Cointreau eller rom

Till garnering

  • 1 dl rostade hassel- och pecannötter
  • mynta

Gör så här

  1. Dela vaniljstången på längden.
  2. Koka upp vatten och socker med vanilj, kanel och stjärnanis i en kastrull.
  3. Låt kryddorna dra i sockerlagen tills den svalnat.
  4. Sila bort kryddorna och tillsätt Cointreau eller rom.
  5. Skär bort skalet från citrusfrukterna.
  6. Skiva mandarinerna tunt och skär apelsinerna i bitar.
  7. Skär äpplet, ananas och fikon i tunna klyftor.
  8. Dela vindruvorna.
  9. Lägg upp all frukt vackert på ett fat.
  10. Slå på kryddlagen och låt fruktsalladen marinera i ett par timmar före servering.
Kommentera receptet
hosterbjudande

Fler goda recept