Leif Mannerströms jullax med stekta äpplen

Leif Mannerströms jullax med stekta äpplen
Foto: Tomas Yeh
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Leif Mannerströms jullax med stekta äpplen

18 ingredienser

En jullax med panering lik julskinkans. Ett alternativ till julskinkan kanske? Receptet kommer från Mannerströms julkokbok.

Jens Dolks dryckestips
Landsort Lager, Nynäshamns Ångbryggeri, Sverige, 500 ml, art.nr 1466, 28,50 (5 Solar)

Snälleröds Ekologiska Snapsar, Sverige, 5x50ml, art.nr 184, 119 kr (4 Solar)

Jens egengjorda Mumma

Fler smakprov från Leifs julbord

Glöggsill

Farmors sillsallad

Kokta rimmade revben

Grönkålssallad

Julens fruktsallad med nötter

Kanelbrûlée

Här kan du se Leif förbereda laxen

Läs mer om

Mannerströms julkokbok

Ingredienser

portioner

Lax

  • 540 g laxfilé, i bit
  • 2 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk vitpeppar, grovkrossad

Panering

  • 1 msk svensk senap
  • 1 msk dijonsenap (t ex dijonsenap)
  • 2 msk farinsocker
  • 0,5 msk soja
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • 0,5 tsk malen kryddpeppar
  • 1 äggula
  • 1 msk ströbröd

Stekta äpplen

  • 2 röda äpplen
  • smör, till stekning

Till garnering

  • 0,5 gurka
  • 1 rödlök
  • 1 salladslök

Gör så här

  1. Lax
    Gnid in laxens köttsida med salt, socker och vitpeppar.
  2. Täck med plastfilm och låt stå i kylen över natten.
  3. Värm ugnen till 225 grader.
  4. Torka av laxen lätt med hushållspapper och lägg den med skinnsidan nedåt på ett ugnsgaller.
  5. Rör ihop alla ingredienser till paneringen förutom ströbrödet.
  6. Bred blandningen på laxen och strö sedan över ströbrödet.
  7. Griljera i 15 minuter tills laxen har fått fin färg.
  8. Äpplen
    Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor.
  9. Stek äpplena i smör tills de har fått fin färg.
  10. Garnering
    Skala gurkan och skiva den på längden till långa remsor med hjälp av en osthyvel.
  11. Skala och skiva röd lök och salladslöken.
  12. Lägg laxen på ett fat och garnera med gurka och lök.
  13. Fördela de stekta äpplena runt om.