Leif Mannerströms räksoppa
Leif Mannerströms räksoppa
12 ingredienser
ca 45 m
Räksoppa med egen fond på räkskal (kasta aldrig räkskal, jag tar reda på var ni bor...) Det här är en relativt enkel rätt att laga. Jag har sagt det förut: det här blir alltid en god soppa. Kom ihåg att servera den rykande varm. En vällagad skaldjurssoppa är alltid populär, för att inte säga river ner applåder! /Leif Mannerström
Ingredienser
- 600 g färska räkor, med skal
- 1 gul lök, finhackad
- 2 msk olivolja
- ca 50 g färsk fänkål, skuren i små tärningar
- 1 tsk tomatpuré
- 6 dl fiskbuljong (av tärning)
- 1 dl torrt vitt vin
- 3 dl vispgrädde
- ev cognac
- salt
- peppar, nymalen
- 1 knippe dill, finskuren, till garnering
Gör så här
- Skala räkorna men spara skalen. Ställ räkorna svalt så länge.
- Fräs räkskalen i oljan i en kastrull någon minut.
- Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré.
- Fräs ytterligare ett par minuter.
- Tillsätt fiskbuljongen och vinet, låt allt sjuda 10-12 minuter.
- Sila. Häll tillbaka den silade buljongen i en kastrull. Häll i grädde och låt koka ca 10 min.
- Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt cognac. Arrangera räkorna vackert och garnera med dill. Servera räksoppan direkt, rykande het!