Krossad potatis med yoghurt, rökt paprikaröra och frösmul

32 röster
1 h
4-6 bufféportioner

”De här godbitarna är perfekta att göra med överbliven rostad potatis som man vill ge nytt liv. Mosa lätt, på med ett par göttiga toppingar, och gärna lite frösmul för att få de där olika texturerna, och du har en lyxig aptitretare, fingerfood, tapas eller del av en buffé! Självklart går det fint att göra rätten från scratch - du har potatisen färdigrostad och perfekt krispig på under 40 minuter, sedan är de bara att toppa med fraîche och en läcker paprikaröra!” /Therese Elgquist

Visa mer
1 h
4-6 bufféportioner

Du behöver

Krossad potatis

  • 600 g potatis, gärna färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 0,5 msk rapsolja
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen

Rökt paprikaröra

  • 3 paprikor, grillade på burk
  • 50 g soltorkade tomater
  • 1-2 krm paprikapulver, rökt
  • 1 msk rapsolja, kallpressad
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 0,5 dl solroskärnor, rostade
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen

Frösmul med pepparrot

  • 1 dl solroskärnor, rostade
  • 0,5-1 tsk pepparrot, finriven
  • 1 tsk rapsolja, kallpressad
  • flingsalt

Topping

  • 2 dl fraiche (eller yoghurt som är växtbaserad)
  • krasse, groddar (eller skott)
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Krossad potatis
    Värm ugnen till 200 grader.
  2. Lägg potatisen hela på en ugnsplåt (dela eventuellt vissa om de är mycket större än andra), blanda med lite olja. Salta och peppra lätt och rosta mitt i ugnen tills de är mjuka och skalet har blivit gyllene och lätt krispigt, ca 35 minuter. Rör om då och då. Låt svalna helt.
  3. Rökt paprikaröra
    Låt paprikorna rinna av. Mixa alla ingredienser, förutom solroskärnorna, till paprikaröran till en bitig röra i en matberedare eller med en stavmixer.
  4. Tillsätt solroskärnorna och pulsa några gånger. Smaka av med salt och peppar.
  5. Frösmul med pepparrot
    Mixa solroskärnorna till frösmulet till ett grovt smul i matberedare eller med en stavmixer. Blanda solroskärnorna med pepparrot, olja och en nypa salt.
  6. Topping och servering
    Krossa varje potatis genom att trycka med en gaffel ovanpå. Lägg upp dem på ett fat. Toppa med en klick fraiche (eller yoghurt) och paprikaröra. Strö över frösmulet och garnera med krasse.
4 augusti 2019

Laddar fler recept...