Krämig vegansk sparrissoppa

13 röster
20 min
4
Krämig vegansk sparrissoppa
Foto: Kamilla Jönvik

Härligt krämig sparrissoppa som gör succé både till förrätt och på sommarbuffén. Receptet är lagom till fyra förrättsportioner eller med gott bröd som en lunch. Om den serveras som del av en buffé räcker receptet till åtta portioner. Lika god varm, ljummen och kall.

20 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 500 g grön sparris
  • 4 schalottenlökar
  • 2 klyfta vitlök
  • 2 dl frysta ärtor
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl vatten
  • 0,5 citron (zesten)
  • olivolja (till stekning)
  • svartpeppar
  • salt

Till servering:

  • 2 msk mandelspån
  • 1 msk gräslök, finhackad
  • 0,5 citron (zesten)
  • olivolja

Gör så här

  1. Bryt av den nedersta träiga delen av sparrisen, ca 2-5 cm. Skär av sparrisknopparna och lägg dem åt sidan.
  2. Hacka sparrisstjälkar, lök och vitlök. Fräs i en kastrull i olivolja tills löken blivit genomskinlig, ca 5 minuter. Rör ofta.
  3. Tillsätt ärtor, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten och koka på medelvärme i ca 5 minuter tills sparrisen är mjuk.
  4. Ta kastrullen av värmen, tillsätt citronzest och mixa med handmixer till en slät soppa.
  5. Rosta mandelspånen i en torr stekpanna på medelvärme i ca 1 minut tills de fått vacker färg. Skaka pannan ofta och håll koll så att de inte bränns.
  6. Fräs sparrisknopparna i lite olivolja i 1 minut.
  7. Servera soppan med sparrisknoppar, mandelspån, gräslök och citronzest. Om du vill göra små söta olivoljehjärtan så droppa några droppar olivolja på toppen av soppan och dra en tandpetare genom varje droppe. Enkelt och vackert!
16 juni 2020