Liten risskola med ZeinaLogotype Kökets Kurser - Vit bakgrund - svg

Liten risskola med Zeina!

Vi pratade med Zeina Mourtada om mellanösterns absoluta favorittillbehör - ris! Ett litet korn som fyller en så stor funktion.

Hur kokar du normalt ris hemma?

Jag använder oftast basmatiris som jag sköljer noga först och blötlägger en stund. Riset blir fräschare och man får bort lite av risstärkelsen vilket resulterar att man får fluffiga riskorn vid tillagning. 

Sedan förkokar jag riset och silar av, på samma sätt som man gör när man kokar pasta. Lägger tillbaka i en gryta och låter det ångas långsamt under lock. Riset blir då fluffigt och aromatiskt.

Om du vill piffa riset lite en vanlig onsdag vad gör du då?

Smaksätter det med en gnutta saffran eller toppar riset med gyllenstekta cashewnötter.

Se smakprov från Zeinas matlagningskurs här >>

Vanliga misstag folk gör när de kokar ris?

Jag tror att många kokar riset i alldeles för mycket vätska vilket ger ett klibbigt och grötigt resultatet.

Har du något smart ris-tips?

Skölj alltid riset innan tillagning. Du får ett mycket fräschare och fluffigare ris. Lägg riset i en bunke, fyll med vatten, rör runt tills du ser att vattnet börjar bli grumligt. Sila av vattnet och gör om samma procedur ca 5 ggr, tills du ser att vattnet börjar klarna.

Tadig är en spännande risrätt du får lära dig i Zeinas matlagningskurs. Se smakprov på kursen här >>

6 vanliga rissorter:

Basmatiris
Basmatiris klibbar inte, har långsmala gryn och en lite nötaktig smak och passar bra till orientaliska rätter. Basmatiris odlas i norra Indien och i Himalaya.

Jasminris
Är ett klibbigt matris från Thailand som klibbar vid kokning och passar också bra till orientalisk mat.

Råris
Råris är opolerat och har en gråbrun färg. Riset har en mustig smak och innehåller mer kostfiber, mineraler och  B-vitaminer än andra rissorter. 

Snabbris
Snabbris är ett förkokat ris som sedan har torkats. Riset finns ofta med flera olika smaksättningar och tar under fem minuter att tillreda. Passar bra som vardagsris för snabbfixade rätter.

Vildris
Vildris skiljer sig från vanligt ris då det egentligen är brunsvarta smakrika frön från ett risliknande gräs. Riset odlades ursprungligen i Nordamerika och är mycket fiberrikt och har lågt glykemiskt index (GI).

Avorioris
Avorioris är ett italienskt, specialbehandlat ris om klibbar något när de kokas och passar perfekt till risotto.

Långkorningt ris
Långkornigt ris är polerade, långa gryn som inte klibbar när de kokas. Långkornigt ris är ett bra allround-ris som som passar lika bra i sallader som till korv stroganoff.

Rundkornigt ris
Rundkornigt ris är polerat med små runda gryn. Rundkornigt ris klibbar lätt ihop vid kokning och passar därför extra bra till ris à la malta, välling, gröt och pudding.