Zeina Mourtada

Lär känna Zeina Mourtada

Mest känd är hon kanske för sin blogg "Zeinas Kitchen" men Zeina Mourtadas CV innehåller böcker, TV-program, egendesignade produkter och mycket mer! Lär känna Sveriges älskade hemmakock - Zeina!

 Berätta om ett barndomsminne hemma från köket med familjen.

Jag har många fina matminnen från min barndom som gör mig glad när jag tänker tillbaka på dem. Jag minns att när vi kom till Sverige på 80-talet så var det inte lätt att hitta pitabröd i mataffärerna. Vet inte om det ens fanns att hitta. Eftersom pitabröd är så viktig del av den libanesiska matlagningen bakade min mamma varje månad ett berg med pitabröd som hon sedan frös in. Varje gång hon bakade sina bröd doftade det himmelskt hemma.

 Född 1982 i Sierra Leone, rötter i Libanon och kom till Sverige som 4-åring. Vilket är ditt första matminne från Sverige?

Min mamma lärde sig ganska snabbt att baka kanelbullar när vi kom tills Sverige och vi älskade det. Hon slog alltid till på stort och bakade minst dubbelsats. Hon fyllde ett helt matbord med kanelbullar som jäste under hennes baklakan. Kökshanddukar räckte inte, hon använde alltid lakan när hon skulle täcka all sin deg. Jag älskade att lyfta på lakanet och se alla bullar som jäste. Jag tyckte att det såg ut som sniglar och jag snodde alltid en bulle. Jag åt den rå och fick alltid lite ont i magen men det var värt det… haha

Berätta om ett härligt matminne som du håller kärt!

När jag och min man var nykära och precis börjat träffas berättade han att han absolut inte gillar hummus. Nja det hade jag svårt att tro. Jag var mer övertygad om att han aldrig riktigt ätit en bra hummus. Det finns liksom hummus och så finns det perfekt hummus. Jag mixade ihop min bästa hummus och lät han smaka. Han ändrade sig ganska snabbt och nu många år senare äter han hummus med glädje.

Du bor med din man och tre barn, vilket är favoritmaten en fredagskväll?

En riktigt läcker kebab sitter aldrig fel och det är vi alla överens om här hemma. Sushi är en till favorit vi gärna äter till fredagsmyset.

Vilka är dina intressen utöver mat?

Jag älskar böcker och samlar på kokböcker. Jag har över 300 kokböcker i min samling som jag har sorterat i färgordning i min bokhylla. Dom bläddrar jag ofta i. Jag bor nära skogen och älskar att ta promenader i skogen med barnen.

Du är ovanligt bra på…

Att passa tider. Jag är alltid i tid till mina möten och träffar. Jag är tålmodig och är grym på att ha många bollar i luften samtidigt.

Du skrattar hjärtligt åt…

Mina barn. Dom har en fantastisk humor.

Har du någon dröm att få göra/uppleva?

Min dröm är att ha ett eget matlagningsprogram där jag besöker människor från olika kulturer och lagar mat tillsammans med dom i deras kök. Förstår ni vilket drömprogram det hade varit och hur mycket man skulle lära sig? 

Vilken är din favoriträtt?

Det är ju som att fråga mig vem av mina barn som är mina favoriter. Omöjligt att välja, jag älskar mat för mycket för att kunna välja en rätt.

 Vilket är ditt värsta matminnet?

Jag var på smekmånad i Venedig med min man och jag var lite sur på honom en kväll. Vi gick på restaurang, jag tjurade lite. Jag beställde den dyraste pastarätten på menyn, visste egentligen inte vad jag hade beställt men det verkade lovande av beskrivningen. In kom en tallrik med kolsvart pasta. Jag åt och var lite grinig, spelade svårflörtad mot maken. Han åt och tittade konstigt på mig under hela måltiden. Vad?! Säger jag surt och då brister han ut i skratt. Han kan inte sluta skratta och jag fattar ingenting. Snälla titta i spegeln säger han och då ser jag att mina tänder och läppar är helt blå av den svarta pastan. Jag ser inte riktigt klok ut. Det visade sig att jag hade fått en portion svart pasta med bläckfiskbläck. När jag såg mig själv grät jag och skrattade samtidigt. Hahaha vi glömmer aldrig den dagen!

Antal böcker du givit ut? Har du någon favorit och varför?

Jag har precis släppt min tredje kokbok och varje bok är unik. Min första kokbok innehåller recept från Mellanöstern, den andra vegetariska recept från jordens alla hörn och min tredje är fullmatad med vardagsrätter från olika delar av världen och praktiska veckomatsedlar som ska underlätta vardagen. Jag är otroligt stolt över alla 3 och har jobbat hårt med varje bok, svårt att välja en favorit. Boken med recept från Mellanöstern är mycket speciell för mig. Min älskade mamma var en mycket viktig del av boken, de flesta recept i boken är hennes och hon finns även med i ett kapitel. Jag är så tacksam över att jag hann skriva ner hennes bästa recept och även göra denna bok tillsammans med henne.

Ditt livsmedelsmärke – berätta om det?

Det är så häftigt att gå in i mataffären och se sina egna produkter på hyllorna. I år lanserade jag mina egna livsmedelsprodukter med smaker från Mellanöstern. Produkterna är gjorda efter mina recept. Nästa år kommer Zeinas växa ännu mer och fler produkter från Mellanöstern kommer att stå på hyllorna.

En av Sveriges största matbloggar, berätta vad som gör bloggen speciell! 

Jag tror att det är den härliga mixen med mat från olika delar av världen som gör att Zeinas Kitchen sticker ut. Mina recept är inte komplicerade och det är rätter som de flesta kan laga.