Hummus Zeinas kurs

Så gör du den perfekta hummusen

Vad är hemligheten bakom en silkeslen och krämig hummus? En bra mixer, mycket olja eller valet av kikärtor? Vi frågade Zeina Mourtada, känd matbloggare och nu aktuell med onlinekursen ”Upptäck Mellanösterns smaker” hos köket.se.

Vilka är dina bästa tips för att lyckas med den populära kikärtsröran hummus?
– Först ska du mixa sesampastan, också kallad tahini, tills den blir krämig. Därefter tillsätter du kikärtorna och fortsätter att mixa en bra stund. Hemligheten bakom den perfekta hummusen är att verkligen mixa röran ordentligt, ju längre den mixas desto lenare och krämigare hummus. I min onlinekurs visar jag steg för steg hur du gör för att få till den perfekta hummusen och berättar även varför valet av tahini är så viktig.

Se trailer för onlinekursen "Upptäck Mellanösterns smaker"

Det finns hummus och så finns det perfekt hummus.

Berätta lite mer om din kurs, vad kommer jag att få lära mig?
– Jag börjar med att lära dig vilka kryddor, ingredienser och basprodukter du behöver i ditt skafferi. Sen visar jag och lär ut hur du kokar det perfekta persiska riset, hur man gör den bästa kebaben, frasigaste baklavan, godaste falafeln och läcker dolma – allt från grunden utan några konstigheter. Det kommer att kännas som att jag står med dig i ditt kök. En fördel med kursen är att du som deltar hela tiden kan gå tillbaka och titta, ”hur var det nu jag skulle göra?” eller ”vad var det nu jag skulle tänka på?”. Och så är det den perfekta presenten till dig själv eller någon du tycker om.

Kan man göra egen kebab hemma?
– Självklart, jag har tagit fram ett recept där jag visar hur du gör din egen kebabstock som du kan skära kebabskav av, precis som på kebabkiosken. Perfekt när du vill göra traditionell kebab, kebabpizza eller kebabsallad hemma.

Vad bjuder du helst på när du får gäster?
– När jag vill impa på gästerna, ja så att de nästan trillar av stolen, då dukar jag fram en mezebuffé med fat fyllda med bland annat filodegsrullar, hummus, aubergineröra och tabbouleh. Meze är den perfekta bjudmaten där alla hittar något som de gillar. Min mezebuffé i kursen är dessutom helt vegetarisk och alla rätter går att förbereda dagen innan. Perfekt när det är många runt bordet.

Läs mer och köp kursen ”Upptäck Mellanösterns smaker” här