I samarbete med FELIX

Klassisk fransk fisksoppa med saffransaioli

40 m
4
Klassisk Fransk fisksoppa med saffransaioli
Foto: köket.se
40 m
4

Du behöver

Fisksoppa

  • 100 g rotselleri
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 gul lök
  • smör och/eller olja, till stekning
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 2 msk skaldjursfond
  • 250 g laxfilé, i grytbitar
  • 250 g kolja, i grytbitar
  • salt och peppar

Saffransaioli

  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 citron
  • 2 äggulor, rumstempererade
  • 2,5 dl neutral olja
  • 0,5 g saffran
  • salt

Servering

  • persilja, till garnering
  • bröd

Gör så här

  1. Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Skala och finhacka löken.
  2. Fräs rotfrukter och lök i en stor gryta eller kastrull. Slå över vinet och låt reduceras tillsammans med rotfrukterna i några minuter. Tillsätt vatten och fond och låt sjuda tills rotfrukterna mjuknat.
  3. Gör under tiden aiolin genom att pressa vitlöken och saften från citronen i en bunke. Vispa samman med äggulorna och tillsätt sedan oljan i en smal stråle medan du vispar. Avsluta med saffran och salt.
  4. Slå över grädden när rotfrukterna har mjuknat och låt koka upp. Lägg ner fiskbitarna och låt koka i 5 minuter, tills fisken är klar.
  5. Toppa soppan med lite färsk persilja och servera tillsammans med aioli och en bit bröd.
Tips!
Felix hasselbacksrödbetor

Goda recept från Felix

Fler tips och recept från Felix >>>

Kommentera receptet

Fler goda recept

Fler från FELIX

Visa alla recept från FELIX