I samarbete med FELIX

Klassisk fransk fisksoppa med saffransaioli

17 röster
40 m
4
Klassisk Fransk fisksoppa med saffransaioli
Foto: köket.se

Klassisk fisksoppa på rotfrukter, lax, kolja, vitt vin och grädde. Den lena saffransaiolin rundar av soppan perfekt! Passar lika bra som förrätt som huvudrätt.

Testa Felix mustig soppa fransk fisk för en snabb och lyxig middag!

Visa mer
40 m
4
4 portioner

Du behöver

Fisksoppa

  • 100 g rotselleri
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 gul lök
  • smör och/eller olja, till stekning
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 2 msk skaldjursfond
  • 250 g laxfilé, i grytbitar
  • 250 g kolja, i grytbitar
  • salt och peppar

Saffransaioli

  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 citron
  • 2 äggulor, rumstempererade
  • 2,5 dl neutral olja
  • 0,5 g saffran
  • salt

Servering

  • persilja, till garnering
  • bröd

Gör så här

  1. Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Skala och finhacka löken.
  2. Fräs rotfrukter och lök i en stor gryta eller kastrull. Slå över vinet och låt reduceras tillsammans med rotfrukterna i några minuter. Tillsätt vatten och fond och låt sjuda tills rotfrukterna mjuknat.
  3. Gör under tiden aiolin genom att pressa vitlöken och saften från citronen i en bunke. Vispa samman med äggulorna och tillsätt sedan oljan i en smal stråle medan du vispar. Avsluta med saffran och salt.
  4. Slå över grädden när rotfrukterna har mjuknat och låt koka upp. Lägg ner fiskbitarna och låt koka i 5 minuter, tills fisken är klar.
  5. Toppa soppan med lite färsk persilja och servera tillsammans med aioli och en bit bröd.
Tips!
Felix hasselbacksrödbetor
5 december 2016
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept