I samarbete med FELIX

Klassisk fransk fisksoppa med saffransaioli

40 m
4
Klassisk Fransk fisksoppa med saffransaioli
Foto: köket.se
40 m
4

Du behöver

Fisksoppa

  • 100 g rotselleri
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 gul lök
  • smör och/eller olja, till stekning
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 2 msk skaldjursfond
  • 250 g laxfilé, i grytbitar
  • 250 g kolja, i grytbitar
  • salt och peppar

Saffransaioli

  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 citron
  • 2 äggulor, rumstempererade
  • 2,5 dl neutral olja
  • 0,5 g saffran
  • salt

Servering

  • persilja, till garnering
  • bröd

Gör så här

  1. Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Skala och finhacka löken.
  2. Fräs rotfrukter och lök i en stor gryta eller kastrull. Slå över vinet och låt reduceras tillsammans med rotfrukterna i några minuter. Tillsätt vatten och fond och låt sjuda tills rotfrukterna mjuknat.
  3. Gör under tiden aiolin genom att pressa vitlöken och saften från citronen i en bunke. Vispa samman med äggulorna och tillsätt sedan oljan i en smal stråle medan du vispar. Avsluta med saffran och salt.
  4. Slå över grädden när rotfrukterna har mjuknat och låt koka upp. Lägg ner fiskbitarna och låt koka i 5 minuter, tills fisken är klar.
  5. Toppa soppan med lite färsk persilja och servera tillsammans med aioli och en bit bröd.

Goda recept från Felix

Fler tips och recept från Felix >>>

Felix hasselbacksrödbetor
Kommentera receptet

Fler goda recept

Fler från FELIX

Visa alla recept från FELIX