Fiskgryta med saffran och aioli

Fiskgryta med saffran och aioli
Foto: Jessica Frej
Jessica Frej
Jessica Frej

Fiskgryta med saffran och aioli

22 ingredienser

40 min

Det är något väldigt romantiskt över fiskgryta tycker jag. Något lite extra fint fast på ett rustikt och mysigt sätt. Bjud någon du tycker om på det här. /Jessica

Tips! Du kan också göra aioli genom att blanda färdig majonnäs med lite riven vitlök och en gnutta cayennepeppar!

Ingredienser

portioner

Fiskgryta

  • 1 fänkål [200 g]
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 0,5 g saffran
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl vitt vin
  • 1 tsk sambal oelek
  • 800 g krossade tomater
  • salt
  • peppar
  • 200 g torskfilé
  • 200 g laxfilé
  • 100 g skalade räkor
  • 400 g blåmusslor, med skal
  • färskt bröd, gärna, till servering

Aioli

  • 2 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vinäger
  • 2,5 dl neutral rapsolja
  • 2 klyftor vitlök, små
  • 1 krm cayennepeppar

Gör så här

Grytbas

  1. Tärna fänkålen. Skala och tärna löken. Fräs fänkål och lök med olivolja, salt och saffran i en gryta. Efter några minuter addera vitt vin, sambal oelek och krossade tomater. Låt småputtra 20 minuter.

Fisk

  1. Tärna torsk och lax i ca 2 cm stora bitar. Strö på lite salt på fisken och låt stå och dra i 15 min.

Aioli

  1. Rör ihop senap, vinäger och äggulor i en skål. Tillsätt oljan först droppvis, och sedan i en tunn stråle, under kraftig vispning. Smaksätt med finriven vitlök, salt och cayennepeppar.

Musslor

  1. Skölj blåmusslorna under kallt vatten. Dra bort ”skägget”. Knacka försiktigt musslor som är öppna mot köksbänken. Släng de som inte sluter sig, likaså trasiga musslor.
  2. Lägg ner musslorna i grytan. Låt koka kraftigt 3 minuter. Lägg försiktigt ner torsk och lax. Ta av från värmen och låt stå under lock i 5-8 minuter.
  3. Servera med Aioli och bröd.