Het hummersoppa med nudlar, pak choi och pilgrimsmussla

24 röster
60 m
4

Wichudaporn smaksäkra förrätt från finalen i Sveriges mästerkock 2019. Len soppa med thailändska smaker serverad med spenatnudlar, halstrade pilgrimsmusslor, hummer och vitlöksolja.

Visa mer
60 m
4
4 portioner

Du behöver

Soppa

  • 2 humrar
  • 4 havskräftor
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • ca 5 cm ingefära
  • 1 chili
  • 100 g rotselleri
  • 2 msk olivolja
  • 20 g smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 dl vitt vin
  • 4 msk hummerfond
  • 1 l vatten
  • 3 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • salt
  • vitpeppar

Vitlöksolja

  • 4 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja

Servering

  • 150 g spenatnudlar
  • 1 pak choi
  • 4 pilgrimsmusslor
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • salt
  • svart peppar
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Soppa
    Dela och plocka ut köttet ur hummer och havskräftor. Lägg undan köttet tills senare och använd bara skalen till soppan.
  2. Skala och grovhackad morot, gul lök, rotselleri, vitlök, ingefära och chili.
  3. Hetta upp olivolja och smör i en kastrull och bryn skalen och grönsakerna i kastrullen.
  4. Tillsätt vitt vin, tomatpuré, hummerfond,vatten. Låt koka till hälften av vätskan koka bort.
  5. Sila av buljongkoket. Koka ihop buljongen med grädde, crème fraiche och smaka av salt och peppar.
  6. Vitlöksolja
    Finhacka vitlöken och fräs i en pannan med olivolja tills vitlök blir gyllene.
  7. Servering
    Koka upp vatten i en kastrull. Dela pak choi och plocka ur de små bladen i mitten, koka i ca 3 minuter och tar sedan upp och lägg i kallt vatten.
  8. Koka sedan nudlarna i kastrullen i ca 5 minuter. Häll av nudlarna och blanda med vitlöksoljan.
  9. Hetta upp en stekpanna med olivolja och bryn pilgrimsmusslorna på båda sidor till de får fin färg, ca 3 minuter.
  10. Stek sedan hummer och havskräftor i samma stekpanna i ungefär 2 minuter.
  11. Lägg upp rätten som på bilden och häll sedan över den varma soppan vid servering.
3 april 2019
Kökets box

laddar fler recept...

Laddar fler recept...