Hel torskrygg i ugn med räkor, gurka och dill i brynt smör

53 röster
4

Tom Sjöstedt kan knepen för hur du lyckas med torsk, även när du lagar till många. Till torskryggen serveras krossad potatis, räkor, gurka och brynt smör. En riktigt härlig festrätt! 

Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

Torsk i ugn

  • 800 g hel bit torskrygg med skinn
  • salt
  • 1 citron, skalet

Potatis

  • 600 g fast potatis, skalad

Räkor, gurka och dill

  • 1 gurka
  • 400 g skalade räkor
  • 1 knippe dill
  • 100 g smör
  • 0,5 citron, skalet

Garnering

  • 1 ask smörgåskrasse
  • 1 knippe dill
  • 50 g forellrom

Gör så här

  1. Torsk i ugn
    Salta fisken ordentligt och gnid in med citronskal. Låt skinnet sitta kvar. Lägg över på plåt och täck med plastfilm. Baka i ugnen på 100 grader tills ca 50 grader i innertemperatur.
  2. Potatis
    Koka potatisen i saltat vatten, mosa den lätt innan servering
  3. Räkor, gurka och dill
    Bryn smöret nötigt och gott. Skala och tärna gurkan grovt. Grovhacka dillen. Värm gurka, räkor, lite citronskal och dill i det brynta smöret precis innan servering. Smaka av med salt.
  4. Servering
    Servera torskryggen med mosad potatis, brynt smör med räkor samt dekorera med dill, krasse och forellrom.
20 januari 2018

laddar fler recept

Laddar fler recept