Gräddig soppa eller sås på kräftfondskok

Gräddig soppa eller sås på kräftfondskok
Foto: Mikael Göransson/TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Gräddig soppa eller sås på kräftfondskok

22 ingredienser

2 h

En gräddig och smakrik soppa på Ernsts stora kräftfondskok. Den här soppan kan du koka ner till en tjock och härlig sås eller som i det här fallet servera som soppa. Ett kul och gott sätt att ta vara på kräftskalen. Kräftstjärtarna kan du använda till något annat, som till exempel Ernsts Hjälmarenpudding!

Tips! Receptet på kräftfond räcker som sås till ca 30 personer eller som soppa till ca 10 personer. Var inte rädda att göra en stor sats, då
det är fantastiskt trevligt att ha kräftfond i frysen till soppor och såser och då är tipset att koka ner den ordentligt innan infrysning.

Ingredienser

portioner portioner soppa

Kräftfond

  • 3-4 kg kräftor, enbart skalen
  • 1 purjolök
  • 4 morötter (stora)
  • 200 g rotselleri
  • 2 knipplökar (eller vanliga gula)
  • 1 fänkål (stor)
  • 1 chilifrukt
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 1 hel vitlök, med skal
  • 2 msk olivolja
  • 6 msk tomatpuré
  • 2 krukor dill
  • 7 dl torrt vitt vin
  • 7 dl kräftspad
  • 1 msk vitpeppar
  • vatten

Kräftsoppa eller sås

  • 1 liter av kräftfonden
  • 2 dl portvin
  • 1,5 l grädde
  • 4 dl crème fraîche
  • redning
  • salt
  • peppar

Gör så här

Kräftfond

  1. Skär alla grönsaker grovt. Börja med att rosta fänkålsfrön och vitlök i en het panna tillsammans med lite olja. Tillsätt och rosta alla grönsaker hårt tillsammans med tomatpuré.
  2. Lägg över alla rostade grönsaker tillsammans med kräftskalen och dill i en stor kastrull.
  3. Deglasera pannan där du stekt grönsakerna med lite av det vita vinet och häll detta i kastrullen.
  4. Tillsätt resten av det vita vinet, kräftspadet och vitpeppar. Tillsätt vatten så det täcker. Koka i ca 30-40 minuter. Sila av fonden i ett stort durkslag eller i en stor sil i en kastrull och och reducera till ca ⅓.

Kräftsoppa eller kräftsås

  1. Häll kräftfonden i en kastrull och tillsätt portvin, grädde och crème fraiche. Låt koka ihop något.
  2. Koka ner eller red av till önskad konsistens, beroende på om den ska serveras som soppa
  3. eller sås.