Gräddfilsparfait med rabarber och lakritsmaränger i burk

6 röster
2 h 30 m
6
2 h 30 m
6

Du behöver

Gräddfilsparfait

  • 3 äggulor
  • 90 g rörsocker (1 dl)
  • 50 g vatten (0,5 dl)
  • 3 dl gräddfil
  • 2 dl vispgrädde

Lakritsmaränger

  • 90 g äggvita (2-3 äggvitor)
  • 90 g strösocker (1 dl)
  • 90 g florsocker
  • 1 msk lakritsgranulat

Inkokt rabarber

  • 4 späda rabarberstänger (cirka 100 g skalad och skivad)
  • 1 vaniljstång
  • 90 g rörsocker (1 dl)
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl vitt vin

Gör så här

  1. Parfait
    Vispa äggulorna på hög hastighet. Koka samtidigt ihop socker och vatten till 118 grader i en kastrull. Häll den varma sockerlagen över äggulorna och vispa till ett ljust och fluffigt skum.
  2. Vispa grädden fluffig i en annan bunke.
  3. Vänd ner gräddfilen i äggskummet och därefter grädden.
  4. Fördela gräddfilsblandningen i botten på 6 glasburkar och ställ i kylen i 2 timmar.
  5. Maränger
    Sätt ugnen på 100 grader. Förbered en plåt med bakplåtspapper.
  6. Vispa upp äggvitan och tillsätt rörsockret i omgångar tills du har en styv maräng. Sikta i florsockret och vänd försiktigt ner det i marängen.
  7. Fyll marängen i en spritspåse med en slät tyll. Spritsa toppar med någon centimeters mellanrum på bakplåtspappret. Strö över lakritsgranulatet. Tillaga i ugnen i 60 minuter.
  8. Inkokt rabarber
    Skala (spara skalet) och skär rabarbern i 2-3 cm stora bitar.
  9. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
  10. Koka upp rabarberskal, socker, vatten, vin, vaniljstång och frön i en kastrull. Sila av häll tillbaka vätskan i kastrullen.
  11. Lägg rabarberbitarna i kastrullen. Låt sjuda på svag värme i ca 5 minuter. Tjockleken och storleken på bitarna är helt avgörande för tillagningstiden, tanken är att rabarbern ska vara lätt tillagad och inte sönderkokt.
  12. Fördela rabarbern över gräddfilsparfaiten och toppa med lakritsmaränger.
7 april 2018

Fler goda recept