Paul Kûhlhorn

Fritera mera med Paul Kühlhorn!

Han tog sig ända till topp 4 i Sveriges mästerkock innan äventyret tog slut. Vi kan dock inte få nog av Paul, så vi passade på att både göra en liten intervju och en friteringsskola fullspäckade med tips från kungen av friterat.
koket.se
Paul Kûhlhorn

I Pauls friteringsskola lär du dig att fritera på godaste sätt. Del 1 handlar om perfekta pommes frites - klicka här för att se filmen. I del 2 visar Paul hur han gör för att få friterad fisk riktigt krispig och god - se filmen här.

Det blev till slut din tur att lämna Sveriges mästerkock. Hur kändes det?

Såklart jättetråkigt att lämna så nära finalen, hade gärna varit kvar två avsnitt till. Men jag är ändå helt klart överraskad att jag kom så långt som jag gjorde genom att göra den mat jag själv tycker om. Det var väldigt skönt att få komma hem till min familj och till mitt riktiga arbete som jag saknade ganska mycket under tiden i Sveriges mästerkock.

Friterar du fortfarande lika mycket?

Ja, friterar nog ännu mer - mer olika tillbehör och texturer till rätter som jag lagade utan friteringsmomentet tidigare. Eller samma ingrediens tillagad med flera olika tekniker, t ex friterad och på något annat vis i samma uppläggning.

Varför blir det så gott när man friterar?

Det ger ett oväntat välkommet frasigt ”krisp” till måltiden - man tillför ju också lite extra fett till råvaran via oljan, vilket binder och förstärker smakerna på det man friterar.

Bästa knepet för att lyckas med friteringen?

Bästa knepet att vara noga med temperaturen, bränner man råvaran blir det beskt. Inte gott. Är man osäker är det bättre att lägga sig på lite lägre temperatur och fritera något längre. Sedan är det viktigt att få bort så mycket fukt som möjligt innan man friterar. Själva friteringsprocessen är en ”snabbtorkningsprocess” där man vill få bort så mycket fukt som möjligt ur råvaran.

Knäppaste du stoppat i fritösen?

Knäppaste (och godaste just nu) är nog friterade ostron.

Godaste du friterat?

Det godaste är nog dubbel-panko-panerade lökringar. Eller fried chicken. Eller pommes frites. Eller japansk tempura… äh det är omöjligt att bara välja en sak. 

Finns det något som INTE går att fritera?

Nej! 

Till sist, har familjen tröttnat på friterad mat än?

Tror inte dom någonsin tröttnar på friterad mat, däremot är dom ganska trötta på frityroset och att det luktar restaurang därhemma på fredagar och lördagar… Och typ att jag tror att det skulle vara någon big deal med pommes frites, ha ha!

Friteringsskola med Paul Kühlhorn!

Alla Pauls recept hos köket.se

POPULÄRT
Recept