Pauls friterade fisk

koket.se
Pauls friterade fisk
Foto: Paul Kühlhorn
Paul Kûhlhorn
Paul Kûhlhorn

Pauls friterade fisk

7 ingredienser

Grundreceptet för en mycket krispig friterad fisk! Enkel frityrteknik, panering, var noggrann med att inte fritera fisken för länge. Beroende på storlek brukar 2-4 min vara lagom. Man vill att innertemperaturen ska ligga någonstans runt 46-50 grader när den är klar.

Fisken är enkelpanerad med panko. Personligen rimmar jag inte fisken då jag tycker sockret och saltet kan ge för mycket smak på fisken. Tack vare den höga temperaturen och att fisken ”bakas in" av mjöl, ägg och panko så blir resultatet en saftig och len fisk.

Servera fiskarna till som Fish ’n Chips med hemgjorda pommes frites med en god remuladsås eller en Baja Fish Taco i ett mjukt tortillabröd med picklad rödlök, mangosalsa, crème fraiche, hemgjord picklad saltgurka eller som en av mina favoriter, i ett blad isbergssallad med en klick hemgjord misomajonnäs (blanda 3 delar majonnäs med en del vit misopasta och ett par droppar mirin) ev lite kimchi och toppa med ett ostron (Ssäm-rulle). Lycka till! /Paul

Se Paul Kühlhorn laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
 • ca 600 g torskfilé (eller kolja- eller kummelfileér)
 • 1 ägg
 • 2 dl vetemjöl
 • 0,5 tsk salt
 • 1 krm vitpeppar
 • 4 dl pankoströbröd (alt. krossade cornflakes)
 • frityrolja

Gör så här

 1. Sätt upp frityrstationen genom att förbereda tre skålar eller fat.
 2. Blanda mjölet, saltet och vitpeppar i första skålen.
 3. Vispa upp ägg i den anda skålen.
 4. Häll upp panko på det tredje fatet.
 5. Skär till lagom stora bitar av fisken och vänd den i mjölblandningen.
 6. Vänd sedan den inmjölade fisken i äggvispet och sedan vänd noga runt i pankoflingorna.
 7. Hetta upp olja, ca 170 grader, i en fritös eller kastrull (kastrull, välj en hög, rymlig - ha ett lock till hands för säkerhetsskull). Fritera fiskarna tills gyllene - ca 3 min.