Pauls friterade kyckling med tillbehör

Pauls friterade kyckling med tillbehör
Foto: Paul Kühlhorn
Paul Kûhlhorn
Paul Kûhlhorn

Pauls friterade kyckling med tillbehör

35 ingredienser

2-3 h

Succérätten från Pauls Kühlhorns audition i Sveriges mästerkock. Servera gärna med hans pommes frites, recept här.

Ingredienser

portioner

Kyckling

  • 1 hel kyckling alt. 2 lår- och 2 bröstfiléer
  • 1 l vatten, ljummet
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl salt
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm cayennepeppar (eller vitpeppar)
  • frityrolja

Sås till kycklingen

  • 2 msk vitlök, finhackad
  • 2 msk färsk ingefära, finhackad
  • 1 thai-chili, liten bit, finhackad
  • 4 msk risvinäger
  • 4 msk japansk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1,5 msk strösocker
  • svartpeppar, nymalen

Misomajonnäs

  • 1 dl majonnäs (ex kew-pi japansk)
  • 3 msk vit misopasta (shiro-miso)
  • 1 msk mirin (alt 2 tsk socker och lite risvinäger)

Friterad svartkål

  • svartkål
  • flingsalt

picklad rödlök

  • 1-2 rödlökar
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 msk salt
  • ev röd chilifrukt
  • picklad gurka (oi naimul)
  • 0,5 gurka
  • 1 msk ättiksprit 12 %
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk koreansk röd chili (gochugaru)

Servering

  • salladsblad
  • koriander
  • pommes frites

Gör så här

Kyckling

  1. Filea kycklingen, skär i lagom stora bitar (ca 3 på en bröstfilé och två på ett lår).
  2. Blanda socker, salt och vatten i en bunke. Lägg i kycklingbitarna. Låt stå kallt i 1 till 6 timmar.
  3. Blanda mjöl, majsmjöl, salt och peppar. Vänd de rimmade blöta kycklingbitarna i mjölblandningen. Det får gärna bli lite klumpar etc i mixen, det blir extra krispigt bara. Låt kycklingbitarna vila ca 10 innan fritering, då hinner mjölet dra ut vätskan i kycklingen och skapa en skorpa av mjölet. Vänd bitarna ev en sista gång i mjölblandningen före friteringen.
  4. Fritera kycklingarna i ca 170-180 grader ca 5 min. Låt dem rinna av lite på hushållspapper före servering.

Sås

  1. Tänk på att hacka vitlöken, chilin och ingefäran mycket fint - kan bli starkt om det är för stora bitar. Blanda alla ingredienser. Avsluta med ett par drag med pepparkvarnen. Den här såsen är god till allt! Grillat kött, fisk, ostron - kort sagt allt.

Misomajonnäs

  1. Blanda ihop. Färdigt.

Friterad svartkål

  1. Eftersom fritösen är igång passa på att fritera lite svartkål. Sänk värmen till ca 160 grader. Var beredd med lock när du lägger i kålen, det kan stänka! Tag upp när bladen börjar kännas styva och krispiga. Låt rinna av på hushållspapper före servering. Servera med lite flingsalt.

Picklad rödlök

  1. Skär rödlöken i lagom tjocka ringar eller halvmånar (inte för tunna). Blanda och koka upp vinäger, socker, salt och ev lite röd chili. Lägg i rödlöken och låt koka upp, sjud max 30 sekunder. Häll upp och låt svalna.

Picklad gurka

  1. Skiva upp en halv gurka. Häll på övriga ingredienser. Blanda. Låt dra ca 10 min. Blanda då och då.

Servering

  1. Servera allt med nygjorda pommes frites, tillbehören ovan i färska krispiga salladsblad, gärna med lite färsk koriander till.