Västerbotten-kroketter

Paul Kûhlhorn

Västerbotten-kroketter

7 ingredienser

30 m + tid i kylen

Kroketter gjorda på västerbottensost som friteras gyllene blir ett riktigt gott tilltugg till kräftskivan eller att äta precis som dem är.

Ingredienser

portioner sats
  • 2 äggulor
  • 4 potatisar, stora, kokta och mosade
  • 1 msk vetemjöl
  • 1,5 dl Västerbottensost, riven
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 ägg
  • 2 dl bröd, rivet och/eller panko

Gör så här

  1. Blanda äggulor, potatis, 1 msk mjöl och västerbottenost till en smet. Rulla bollar av smeten och låt stå kallt ca 2 timmar.
  2. Lägg 1 msk mjölet i en skål, vispa upp ägget i en annan skål och rivet bröd i en tredje.
  3. Rulla försiktigt varje boll först i mjölet, sedan i ägget och slutligen i ströbrödet. Kroketterna ska vara helt täckta med panering.
  4. Värm oljan till 175 grader. Fritera kroketterna i 3–4 minuter eller tills de är gyllenbruna. Fritera i omgångar tills alla är färdiga. Låt dem sedan rinna av på hushållspapper.