Tonkatsu med tillbehör

koket.se
Tonkatsu med tillbehör
Paul Kûhlhorn
Paul Kûhlhorn

Tonkatsu med tillbehör

13 ingredienser

1 h

Tonkatsu är en japansk schnitzel som här serveras med goda tillbehör. Spela gärna klippet för att se och höra Paul berätta om alla tips och trix för att få till den perfekt frasiga paneringen.

Se Paul Kühlhorn laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 kycklingfiléer
  • 0,5 tsk salt
  • nymalen svartpeppar
  • ca 1 dl vetemjöl
  • ca 2 ägg
  • ca 0,5 dl mjölk
  • ca 5 dl pankoströbröd (Nama Panko eller storkorning panko)
  • olja (att fritera i)

Servering

  • tonkatsusås (finns i asiatisk butik/-hylla)
  • gurka (slanggurka)
  • körsbärstomater
  • vitkål, strimlad
  • ris (japanskt)

Gör så här

  1. Banka ut kycklingfiléerna med en köttklubba. Krydda med salt och peppar.
  2. Häll upp mjöl i en tallrik, vispa upp ägget med mjölk i djup tallrik och häll upp panko i en tredje tallrik.
  3. Vänd kycklingfiléerna först i mjölet, doppa dem sedan i äggblandningen och vänd därefter runt i panko så att de täcks helt med panering.
  4. Pensla dem lite med äggblandningen och vänd i panko igen så att ännu mer panering fastnar.
  5. Värm oljan till 180 grader och fritera en kycklingfilé åt gången i 2 minuter, vänd efter ca 1 minut.
  6. Tag upp och låt rinna av några sekunder. Lägg den sedan på galler och låt vila i 4-5 minuter, låt gärna kycklingen vila lite på högkant så att så lite fukt som möjligt lägger sig mellan kycklingköttet och paneringen (om för mycket vätska bildas riskerar paneringen att lossna).
  7. Fortsätt att fritera resterande kyckling.
  8. Värm oljan till 180 grader och fritera tonkatsun en andra gång i 1 minut och 30 sekunder per sida.
  9. Tag upp köttet och låt det rinna av några sekunder. Lägg sedan köttet på galler och låt vila i 2 minuter, låt gärna kycklingen vila lite på högkant.
  10. Skär upp varje tonkatsu i 6 bitar genom att trycka kniven rakt ner istället för att skära. Då lossnar inte paneringen.

Servering

  1. Servera rätten med tonkatsusås, massor av strimlad vitkål, gurka, tomat, ångande nykokt japanskt ris och iskall bīru att dricka.

I Japan används Nama Panko, färsk panko, men man kan även spraya vanlig panko med vatten som får dra i ca 15 minuter.