Fricasse på kantareller, kräftor, gös och krondill

Fricasse på kantareller, kräftor, gös och krondill
Foto: Tv4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Fricasse på kantareller, kräftor, gös och krondill

29 ingredienser

1 h

Fricasse på kantareller, kräftor, gös och krondill blir en riktigt ljuvlig rätt att servera i helgen.

Ingredienser

portioner

Kräftfond

  • 1 kg kräftor (behåll stjärtarna till fricassen och hälften av spadet)
  • 1 morot
  • 1 knippe krondill (plocka topparna till garnering)
  • 1 gul lök
  • 0,5 purjolök
  • 0,25 rotselleri
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 lagerblad
  • 1 kvist färsk timjan
  • 1 msk tomatpuré
  • vitpeppar
  • vatten
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 kräftspad (från kräftorna)

Soppa/sås

  • 7 dl kräftfond
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 msk smör
  • 1 msk cognac
  • salt
  • vitpeppar

Fricassen

  • 4 dl kantareller
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • salt
  • vitpeppar
  • 4 tomater
  • 8 potatisar
  • 400 g gösfilé, utan skinn
  • kräftstjärt (från skalningen)

Gör så här

Kräftfond

  1. Fräs käftskal och grönsaker med olja i en kastrull på svag värme.
  2. Tillsätt lagerblad och kryddor. Slå på vatten, vin och kräftspadet.
  3. Låt sjuda 10 minuter och ställ åt sidan. Sila när den har kallnat.

Soppa/sås

  1. Koka upp fonden i en kastrull och låt reducera tills cirka 5 dl återstår.
  2. Tillsätt grädde, crème fraiche och cognac.
  3. Sjud soppan under omrörning och smaka av med salt och peppar.
  4. Mixa soppan skummig med stavmixer direkt i kastrullen precis innan serveringen.

Fricassen

  1. Rensa svampen och dela dem som är stora.
  2. Finhacka löken.
  3. Stek svampen i smör och tillsätt löken mot slutet, salta och peppra.
  4. Blanchera tomaterna. Skär sedan bort stjärnhuset men behåll ”båtar” av tomatköttet.
  5. Koka potatisen.
  6. Skär gösen i lite mindre bitar, eller grova strimlor. Stek bitarna i smör tills den är gyllenbruna ca 3–4 minuter.
  7. Ta fram 4 tallrikar. Krossa potatisen grovt i botten. Varva sedan gös med kantareller och toppa med tomat och kräftstjärtar. Slå den härligt skummande soppan över och toppa med krondill.