Fricasse på kantareller, kräftor, gös och krondill

Fricasse på kantareller, kräftor, gös och krondill
Foto: Tv4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Fricasse på kantareller, kräftor, gös och krondill

29 ingredienser

1 h

Fricasse på kantareller, kräftor, gös och krondill blir en riktigt ljuvlig rätt att servera i helgen.

Ingredienser

portioner

Kräftfond

  • 1 kg kräftor (behåll stjärtarna till fricassen och hälften av spadet)
  • 1 morot
  • 1 knippe krondill (plocka topparna till garnering)
  • 1 gul lök
  • 0,5 purjolök
  • 0,25 rotselleri
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 lagerblad
  • 1 kvist färsk timjan
  • 1 msk tomatpuré
  • vitpeppar
  • vatten
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 kräftspad (från kräftorna)

Soppa/sås

  • 7 dl kräftfond
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 msk smör
  • 1 msk cognac
  • salt
  • vitpeppar

Fricassen

  • 4 dl kantareller
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • salt
  • vitpeppar
  • 4 tomater
  • 8 potatisar
  • 400 g gösfilé, utan skinn
  • kräftstjärt (från skalningen)

Gör så här

  1. Kräftfond
    Fräs käftskal och grönsaker med olja i en kastrull på svag värme.
  2. Tillsätt lagerblad och kryddor. Slå på vatten, vin och kräftspadet.
  3. Låt sjuda 10 minuter och ställ åt sidan. Sila när den har kallnat.
  4. Soppa/sås
    Koka upp fonden i en kastrull och låt reducera tills cirka 5 dl återstår.
  5. Tillsätt grädde, crème fraiche och cognac.
  6. Sjud soppan under omrörning och smaka av med salt och peppar.
  7. Mixa soppan skummig med stavmixer direkt i kastrullen precis innan serveringen.
  8. Fricassen
    Rensa svampen och dela dem som är stora.
  9. Finhacka löken. Stek svampen i smör och tillsätt löken mot slutet, salta och peppra.
  10. Blanchera tomaterna. Skär sedan bort stjärnhuset men behåll ”båtar” av tomatköttet.
  11. Koka potatisen.
  12. Skär gösen i lite mindre bitar, eller grova strimlor. Stek bitarna i smör tills den är gyllenbruna ca 3–4 minuter.
  13. Ta fram 4 tallrikar. Krossa potatisen grovt i botten. Varva sedan gös med kantareller och toppa med tomat och kräftstjärtar. Slå den härligt skummande soppan över och toppa med krondill.