Fjällröding med beurre blanc och råhyvlad äppelsallad

2 röster
45 min
4
Fjällröding med beurre blanc och råhyvlad äppelsallad
Foto: Emilia Nilsson

Recept från boken Pangmat från Silsjönäs, Jengel

Pangmat från Silsjönäs
45 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 600 g fjällrödingfilé, med skinn
  • olja
  • salt
  • 1 dl vitt vin (oekat)
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 250 g smör, rumstemp
  • 0,25 dl grädde
  • 1 bananschalottenlök
  • 50 g forellrom (eller sikrom)
  • 0,5 kruka gräslök
  • salt
  • peppar
  • 600 g potatis
  • 0,5 kruka dill
  • 0,25 gurka
  • 0,5 rött äpple
  • 1 polkabeta
  • 0,5 fänkål
  • 0,5 citron
  • 1 kruka dill

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Beurre blanc
    Hacka löken riktigt fint (den ska inte silas bort), värm den med vinäger och vitt vin i en kastrull till en reduktion. Låt den koka ner till hälften, tillsätt grädden. Sänk sedan värmen och vispa ner smöret, lite i taget. Allt skall hållas varmt, men inte koka.
  3. Vid servering: Blanda i fint hackad gräslök och rom. Vänd runt försiktigt.
  4. Pärer
    Koka potatis i saltat vatten. Hacka dill. Vänd potatisen i den hackade dillen precis innan servering.
  5. Äppelsallad
    Skiva äpple, fänkål och polkabeta tunt. Dela gurkan på längden, gröp ur och skär i mindre bitar. Lägg allt tillsammans i en skål. Pressa citronen över, vänd runt salladen.
  6. Röding
    Häll matolja på en plåt, vänd rödingfiléerna på plåten så de får olja runt om. Krydda köttsidan med salt, vänd och baka fisken med skinnet uppåt i ugnen i cirka 5-6 minuter. Fisken är klar när skinnet går lätt att dra av.
  7. Servera fisken med potatis, sås, sallad och toppa med dillkvistar.
5 december 2019