Fjällröding med beurre blanc och råhyvlad äppelsallad

Fjällröding med beurre blanc och råhyvlad äppelsallad
Foto: Emilia Nilsson
Emilia Nilsson SMK 2019
Emilia Nilsson SMK 2019

Fjällröding med beurre blanc och råhyvlad äppelsallad

Av: Emilia Nilsson

Från: Pangmat från Silsjönäs

20 ingredienser

45 min

"Den här rätten lagade vi i en lagtävling i Sveriges Mästerkock. Vi startade en pop-up-restaurang med namnet SKOG. Det var mycket tack vare den här fantastiskt goda rödingrätten som vi kammade hem segern den veckan." /Emilia

Ingredienser

portioner
  • 600 g fjällrödingfilé, med skinn
  • olja
  • salt
  • 1 dl vitt vin (oekat)
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 250 g smör, rumstemp
  • 0,25 dl grädde
  • 1 bananschalottenlök
  • 50 g forellrom (eller sikrom)
  • 0,5 kruka gräslök
  • salt
  • peppar
  • 600 g potatis
  • 0,5 kruka dill
  • 0,25 gurka
  • 0,5 rött äpple
  • 1 polkabeta
  • 0,5 fänkål
  • 0,5 citron
  • 1 kruka dill

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.

Beurre blancHacka löken riktigt fint (den ska inte silas bort), värm den med vinäger och vitt vin i en kastrull till en reduktion. Låt den koka ner till hälften, tillsätt grädden. Sänk sedan värmen och vispa ner smöret, lite i taget. Allt skall hållas varmt, men inte koka.

  1. Vid servering: Blanda i fint hackad gräslök och rom. Vänd runt försiktigt.

Pärer

  1. Koka potatis i saltat vatten. Hacka dill. Vänd potatisen i den hackade dillen precis innan servering.

Äppelsallad

  1. Skiva äpple, fänkål och polkabeta tunt. Dela gurkan på längden, gröp ur och skär i mindre bitar. Lägg allt tillsammans i en skål. Pressa citronen över, vänd runt salladen.

Röding

  1. Häll matolja på en plåt, vänd rödingfiléerna på plåten så de får olja runt om. Krydda köttsidan med salt, vänd och baka fisken med skinnet uppåt i ugnen i cirka 5-6 minuter. Fisken är klar när skinnet går lätt att dra av.
  2. Servera fisken med potatis, sås, sallad och toppa med dillkvistar.