Fisksoppa med dillkräm och smördegsflarn

40m
4
Fisksoppa med dillkräm och smördegsflarn
Foto: TV4

Fisksoppa med skaldjur, toppad med härlig dillkräm, serveras med smakrika smördegsflarn.

Dryckesförslag:

Spanskt vitt vin t.ex. Marina Alta

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

29 maj 2017
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
40m
4

Du behöver

Soppa

  • 1 morot, stor
  • 0,25 kålrot
  • 5 potatisar, medelstora
  • 1 gul lök
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 500 g krossade tomater
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1 dl vatten, eller vitt vin
  • 2 tärningar fiskbuljong
  • salt och peppar, efter smak
  • 300 g laxfilé
  • 300 g torskfilé
  • 360 g kräftstjärtar i lake
  • 360 g räkor i lake

Dillkräm

  • 2 dl yoghurt, tjock
  • 20 g dill, hackad
  • salt och peppar efter smak

Garnering

  • 1 purjolök, finstrimlad

Smördegsflarn

  • 250 g smördeg
  • 1 dl riven ost, smakrik
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 krm dragon, torkad
  • flingsalt och peppar, efter smak

Gör så här

  1. Soppa
    Skala och tärna rotfrukterna.
  2. Hacka lök o vitlök.
  3. Fräs det hackade i stekpanna, låt det lite mjukare konsistens.
  4. Koka ihop krossade tomater, kokosmjölk, vatten/vin och buljongtärningarna i en kastrull. Smaka av med peppar och salt, vänd ner rotfrukterna och löken.
  5. När soppan har bra smak dela lax och torskbitarna och sjud försiktigt i soppan i ca 5 min.
  6. Lägg i kräftstjärtarna och räkor i botten på tallrikarna och häll över soppan.
  7. Dillkräm
    Rör ihop alla ingredienser och ställ åt sidan.
  8. Smördegsflarn
    Lägg ut smördegen och skär i trekanter.
  9. Strö över riven ost och chiliflakes, torkad dragon, flingsalt och peppar.
  10. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt gå i ugnen, 200 grader i ca 15 min, under tiden som soppan kokar.
  11. Servering
    Garnera soppan med fint strimlad purjolök.
  12. Servera soppan med en klick dillkräm och smördegsflarn.
Kommentera receptet

Fler goda recept