Fina fisken möter skogens guld, torskrygg med kantareller och bacon

45m
4
Fina fisken möter skogens guld, torskrygg med kantareller och bacon
Foto: TV4

Ugnstekt torskrygg serveras med potatiskompott med parmesan, lyxig champagnesås och stekt sparris.

Dryckesförslag:

Chardonnay, Fleur du Cap

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

25 maj 2017
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
45m
4

Du behöver

Potatiskompott

  • 1 kg mandelpotatis
  • 1 msk olja, valfri
  • 50 g smör
  • 1 nypa salt
  • 1 msk honung
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 näve färsk bladspenat eller andra färska örter

Champagnesås

  • 3 msk smör
  • 1 bananschalottenlök
  • 3 dl vitt vin
  • 2 tärningar fiskbuljong
  • 3 dl crème fraiche
  • 2 dl grädde
  • 1 dl torr sherry
  • 1 msk ljus redning
  • 1,5 dl mousserande vitt vin
  • 1 nypa salt, om så behövs

Sparris

  • 250 g grön sparris
  • 2 msk olja, till stekning
  • 1 krm flingsalt

Torskrygg

  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • 600 g torskrygg, med eller utan skinn.
  • 160 g bacon
  • 2 dl kantareller
  • 2 msk smör

Gör så här

  1. Potatiskompott
    Koka potatisarna med skal till de är klara. Kontrollera med en tandpetare.
  2. Ringla olja i en ugnsfast form, lägg i potatisarna och knacka sönder dem med något trubbigt. Klicka över hälften av smöret och salta och ringla över honung.
  3. Värm ugnen till högsta temperatur med grilleffekt och ställ in potatisarna i cirka 5 minuter – de ska bli lite knapriga på ytan.
  4. Krossa potatisen med en gaffel eller t.ex. ballongvisp. Tillsätt resten av smöret, riv över parmesan och vänd i bladspenat eller färska örter med stora tag, det ska vara lite motstånd i kompotten. Smaka av med mer salt om det behövs.
  5. Champagnesås
    Smörfräs löken i 1 msk smör så att den blir gyllenbrun, i ca 3 minuter.
  6. Tillsätt det vita vinet och fiskbuljongen. Koka upp och reducera till hälften, cirka 5 minuter.
  7. Spara vätskan men sila bort löken. Tillsätt crème fraiche, grädde och sherry. Koka upp och red såsen med redningen.
  8. Innan servering
    Värm såsen och vispa ner det resterande smöret och det mousserande vinet. Smaka av med lite salt om det behövs.
  9. Sparris
    Skölj sparrisen och ta bort de nedersta bitarna.
  10. Häll lite olja över sparrisen och stek eller grilla den så att den fortfarande har lite tuggmotstånd, cirka 3-4 minuter. Strö på lite flingsalt.
  11. Torskryggen
    Blanda vatten och salt till en saltlag och lägg ner torsken cirka 10 minuter.
  12. Skär baconet i små tärningar och stek det så att det blir knaperstekt, lägg på ett hushållspapper och ställ åt sidan.
  13. Fräs kantarellerna gyllenbruna i smöret och håll dem varma.
  14. Ta upp fisken och torka av med hushållspapper.
  15. Sätt ugnen på 200 grader.
  16. Häll vatten i en ugnsplåt och ställ in i ugnen. Lägg fisken i en ugnsfast form med lite olja i botten, ställ in fisken på gallret ovanför plåten med vatten. Ugnsstek fisken i cirka 10 minuter, den ska uppnå en innertemperatur på 55 grader.
  17. Servering
    Lägg upp en klick potatiskompott på mitten av tallriken, lägg på fisken lite snett på potatisen.
  18. Toppa fisken med bacon och kantareller.
  19. Häll på den varma såsen och lägg upp sparrisen på sidan om.
  20. Dekorera fisken med lite rivet citronskal, använd gärna ett zestjärn för att få fina strimlor.
Kommentera receptet

Fler goda recept