Filippinska dumplings, "Siomai"

Filippinska dumplings, Siomai
Foto: TV4

Filippinska dumplings, "Siomai"

4

9 steg att laga

14 ingredienser

50 m

Ångkokade wonton knyten, fyllda med fläsk, räkor och shiitake, serveras med sesamsås och stenbitsrom.

Ingredienser

portioner4 portioner

Dumplings

  • 3-4 torkade shiitakesvampar
  • 170 g räkor i lake
  • 500 g fläskfärs
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sesamolja
  • 0,25 tsk vitpeppar
  • 3 tsk strösocker
  • 1 msk soja
  • 200 g wonton degplattor

Dekoration

  • svart stenbitsrom
  • röd stenbitsrom

Till såsen

  • 0,5 dl sesamfrön
  • 2 dl soja
  • 1 limefrukt

Gör så här

  1. Blötlägg den torkade shiitake svampen i ca 30 minuter.
  2. Sås
    Rosta sesamfröna i en kastrull och häll sedan över dom i en liten skål.
  3. Tillsätt soyan och saften från limen. Rör om och låt stå.
  4. Dumplings
    Börja med att finhacka räkorna och de blötlagda shiitakesvamparna.
  5. Häll sedan ner räkorna och svamparna i en skål tillsammans fläskfärsen och de övriga ingredienserna, förutom wonton degen.
  6. Bearbeta färsblandningen för hand, alternativt med elvisp tills allt är ordentligt blandat.
  7. Ta 1-2 msk färs i varje degplatta (8 stycken per person) och kläm ihop degen till en rund ”öppen påse”.
  8. Lägg alla dumplings i en ångkokare i ungefär 20 minuter.
  9. Servering
    Servera varma dumplings med sås och stenbitsrom.