Catarinas hummersoppa

Catarinas hummersoppa
Foto: Catarina König
Catarina König
Catarina König

Catarinas hummersoppa

19 ingredienser

50 min

”Hemgjord hummersoppa känns så himla lyxigt. Det är verkligen kul att göra också, inte alls svårt som många kanske tror. Finns bara ett ord – succé!” / Catarina
Vintips! Chardonnay från exempelvis Australien har mer arom och gör att den passar till fänkålen. Ett vin från nya världen (allt utanför de klassiska vindistrikten i Europa) är ofta krämigt med fattoner och har en bra syra som passar fint med det gräddiga i soppan.

Ingredienser

portioner
  • 3 kokta humrar
  • 2 gula lökar
  • 1 morot (stor)
  • 0,5 fänkål
  • 100 g rotselleri
  • 0,5 dl neutral olja
  • 4 msk tomatpuré
  • 4 klyftor vitlök
  • 3 dl vitt vin
  • 2 msk cognac
  • 9 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 msk potatismjöl
  • salt, efter smak
  • svartpeppar, nymalen
  • 0,5-1 färsk dill, finhackad

Topping

  • dillvippa
  • chilipulver, eller cayenne

Gör så här

  1. Plocka köttet ur humrarna, stjärt och klor. Hacka hummerstjärtarna fint och behåll klorna hela. Lägg i kylskåpet med plast över.
  2. Krossa hummerskalen något.
  3. Skala och hacka lök och morot och ansa och skär fänkål och rotselleri lite grövre.
  4. Fräs lök, rotfrukter och hummerskal i olja i en stor kastrull tills löken blir glansig, doften av hummern blir djupare och allt tar färg.
  5. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa och rör runt ordentligt.
  6. Skala och krossa vitlöksklyftorna mot skärbrädan med bladet av kniven, lägg ner i kastrullen och rör om.
  7. Tillsätt vitt vin och cognac, låt fräsa och häll sedan i vatten och salt. Låt koka ca 40 minuter eller tills precis 5 dl återstår. (Det ska koka men inte stormkoka.)
  8. Sila av fonden med en finmaskig sil ner i en annan kastrull. Försök pressa all vätska ur koket för att få ut all smak.
  9. Vispa ihop vispgrädde med potatismjölet, rör helt slätt och häll i hummerfonden. Låt puttra ihop under vispning. En soppa ska inte vara för tjock, då blir den för mastig, men heller inte för tunn. Lagom är bäst.
  10. Blanda hummerhacket med dill.
  11. Servering
    Lägg en hög hummerkött i varje djup tallrik. Toppa högen med en snygg klo.
  12. Mixa den varma soppan med stavmixer för att skumma upp den. Häll soppa i tallrikarna och dekorera med färsk dill och lite chilipulver.
  13. 3 tips!
    Får inte din soppa det djup du önskar, tillsätt lite köpt hummerfond för att hjälpa till.
  14. Skala klorna försiktigt så att de håller sig hela och fina.
  15. Testa att spetsa till soppan med något extra stänk cognac innan den mixas och serveras.