Julens bästa vegobullar, Siri Barjes recept

Billigt julbord - goda och prisvärda favoriter

Julskinka, köttbullar, skagen och pajer - ja, julbordet kan lätt bli stort och därmed tyvärr ganska dyrt. Men det finns många bra tips och recept för hur du kan hålla nere dina kostnader över jul. Spana in våra bästa här!

För det första - gör inte för mycket mat. Den dyraste maten är den vi inte äter. Smalna av julbordet och fokusera på favoriterna, på så vis blir det dessutom bara det godaste på julbordet! Blir det ändå mycket mat över går det ofta att frysa och spara, spana in vår lista på julmaten du kan frysa här!

Tips 1: Kål

Smörstekt grönkål
Älskade kål, en prisvärd råvara som funkar året om men framför allt till jul. Smörstekt grönkål blir ett underbart tillbehör till julbordet, eller varför inte en smarrig sallad med brysselkål och apelsin?

Tips 2: Jansson

![Janssons frestelse](https://img.koket.se/standard-large/janssons-frestelse-3.jpg)
Med en klassisk Jansson kommer du undan billigt, potatis är en underbart prisvärd råvara. Dessutom funkar denna goding perfekt att frysa in om det blir över = gott i flera veckor.

Tips 3: Dryga ut laxen

![Toast med varmrökt laxröra](https://img.koket.se/standard-large/toast-med-varmrokt-laxrora.jpg)
Istället för att köpa en hel laxsida kan du enkelt köpe en mindre bit och blanda ned i en krämig röra. Perfekt att toppa en god macka med!

Tips 4: Baka eget bröd

Vörtbröd med russin
Att baka eget bröd är ju bara så fantastiskt gott och så mycket billigare än att köpa i butik. Kanske vågar du testa på att göra eget vörtbröd eller kanske en härlig filmjölkslimpa med smak av lingon!

Tips 5: Skippa chokladasken

![Trillingnöt – se & gör](https://img.koket.se/standard-large/trillingnot-se-gor.jpg)
Att köpa färdiga chokladaskar i butik är helt onödigt när du enkelt kan göra eget julgodis hemma som smakar fantastiskt! Här hittar du våra bästa recept på godsaker som kola, fudge, trillingnöt och knäck!

Tips 6: Våga vego!

![Julens bästa vegobullar, Siri Barjes recept](https://img.koket.se/standard-large/julens-basta-vegobullar-siri-barjes-recept.jpg)
Ett smart sätt att hålla nere kostnaderna inför jul är faktiskt att satsa på ett grönare julbord. Såklart kan du behålla några köttfavoriter men kanske kan du byta ut några? Hur låter en griljerad rotselleri som alternativ till julskinkan eller vegobullar istället för klassiska (eller varför inte köra 50/50-bullar med hälften färs och hälften svarta bönor?)

Tips 7: Knytis!

![Citrussallad med granatäpple och persilja](https://img.koket.se/standard-large/citrussallad-med-granata-pple-och-persilja.jpg)
Ingen behöver göra allt! Låt släkt och familj bidra till julbordet - delat engagemang är dubbel glädje. Kanske får du till och med möjligheten att smaka något nytt i form av någon annans jul-favorit!