Helstekt griljerad rotselleri

Helstekt griljerad rotselleri
Foto: Frederik Zäll
Frederik Zäll
Frederik Zäll

Helstekt griljerad rotselleri

10 ingredienser

1,5-2 h

Byt ut julskinkan mot helstekt och griljerad rotselleri smaksatt med nejlika, apelsin och senap. Ett gott alternativ till ett grönare julbord.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
  • ca 800 g hel rotselleri
  • 5 kvistar timjan
  • olivolja
  • 0,5 msk flingsalt
  • 0,5 msk malen svartpeppar
  • 1,5 tsk malen nejlika
  • 1 apelsin
  • 1 äggula
  • 2 msk grov sötstark senap
  • ströbröd

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala rotsellerin och smörj den runt om med olivolja. Strö över flingsalt, svartpeppar och mald nejlika.
  3. Lägg rotsellerin i en ugnsform och ringla ytterligare lite olja över, banka sönder timjanskvistarna och lägg i formen.
  4. Baka av i 45 minuter. Ös med oljan i formen och låt bakas i ytterligare 45 minuter.
  5. Vid gratinering; Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Vispa ihop apelsinzest med äggula och senap. Bred smeten på rotsellerin och pudra sedan med ströbrödet. Griljera i cirka 10 minuter.
  7. Låt vila i 20 minuter och skiva sedan tunt.