Helstekt griljerad rotselleri

1,5-2 h
Helstekt griljerad rotselleri
Foto: Frederik Zäll

Byt ut julskinkan mot helstekt och griljerad rotselleri smaksatt med nejlika, apelsin och senap. Ett gott alternativ till ett grönare julbord. 

2 december 2017
1,5-2 h

Du behöver

  • ca 800 g hel rotselleri
  • 5 kvistar timjan
  • olivolja
  • 0,5 msk flingsalt
  • 0,5 msk mald svartpeppar
  • 1,5 tsk mald nejlika
  • 1 apelsin
  • 1 äggula
  • 2 msk grov sötstark senap
  • ströbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala rotsellerin och smörj den runt om med olivolja. Strö över flingsalt, svartpeppar och mald nejlika.
  3. Lägg rotsellerin i en ugnsform och ringla ytterligare lite olja över, banka sönder timjanskvistarna och lägg i formen.
  4. Baka av i 45 minuter. Ös med oljan i formen och låt bakas i ytterligare 45 minuter.
  5. Vid gratinering; Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Vispa ihop apelsinzest med äggula och senap. Bred smeten på rotsellerin och pudra sedan med ströbrödet. Griljera i cirka 10 minuter.
  7. Låt vila i 20 minuter och skiva sedan tunt.
Kommentera receptet

Fler goda recept