Ångad torskrygg med hummer, pilgrimsmusslor och tryffelgräddsås

Ångad torskrygg med hummer, pilgrimsmusslor och tryffelgräddsås
Foto: TV4

Ångad torskrygg med hummer, pilgrimsmusslor och tryffelgräddsås

Av: Sveriges mästerkock - lagtävling

Från: Sveriges mästerkock

29 ingredienser

90 m

Lyxig varmrätt med extra allt! Torskrygg, hummer, pilgrimsmusslor, tryffel och trumpetsvamp. Perfekt att bjuda på när man vill fira något.

Ingredienser

portioner

Rimmad torsk

  • 2 msk strösocker
  • 4 msk salt
  • 7 dl vatten
  • 600 g torskrygg

Tryffelgräddsås

  • 1 morot
  • 1 stjälk stjälkselleri
  • 1 schalottenlök
  • 3 dl vatten
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • tryffel
  • salt
  • peppar

sparris

  • 4 vita sparrisar
  • 7 dl vatten
  • 1 citron, skivad
  • salt
  • vitpepparkorn

hummer

  • 2 hela humrar
  • salt
  • honung
  • krondill (eller kvist och stam)

Servering

  • 2 gula lökar (små)
  • 4 pilgrimsmusslor
  • smör, till stekning
  • 100 g svart trumpetsvamp
  • körvel, till garnering
  • gräslök, till garnering

Gör så här

Rimmad torsk

  1. Blanda somman socker, salt och vatten och rör om tills sockret löst sig. Lägg ner torskryggen och låt den rimma i minst 30 minuter.

Tryffelgräddsås

  1. Koka morot, selleri och schalottenlök i 3 dl vatten och 2 dl vitt vin, reducera ned till hälften och sila bort grönsakerna. Slå på grädde, mjölk samt tryffel. Smaka upp med salt och peppar. Låt såsen stå på svag värme och gotta till sig under tiden du lagar klart rätten.

Sparris

  1. Skala sparrisen och skär bort den nedre "träiga" delen. Lägg sparrisen i en form som tål att stå på spisplatta tillsammans med vatten, skivad citron, salt och vitpepparkorn.
  2. Ställ formen på spisen och blanchera sparrisen tills den är mjuk men med lite tuggmotstånd, i 6-7 minuter.

Hummer

  1. Koka hummern i vatten med salt och honung. Använd 2 msk salt och 1 dl honung per liter vatten. Tillsätt dill och snåla inte med dillen. Koka i ca 7 minuter beroende på storlek.

Servering

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Ånga torsken i ugnen till 40 grader innertemperatur.
  2. Halvera gullöken och lägg köttsidan mot aluminiumfolie i het panna tills löken har fått en generöst sotad yta.
  3. Smörstek pilgrimsmusslorna tills gyllene yta. Torrstek svampen i varm panna.
  4. Bryt torsken i bitar och lägg på tallrik. Halvera pilgrimsmusslorna och dela ner sparrisen och placera ut på tallriken.
  5. Lägg klo och halv hummerstjärt i mitten. Skumma såsen med mixerstav. Nappera tallriken och dekorera med svampen, löken samt örterna. Voilà!