Ernsts bästa tips för sommaren

Vad vore väl en sommar utan Ernst? Ingen om du frågar oss. I år tar sig Ernst an en gammal kvarn några mil söder om Örebro. Förutom att snickra och pyssla kommer Ernst i vanlig ordning att bjuda på massor av härliga och somriga recept. Vi tog tempen på Ernst inför premiären av programmet.

Premiär 20:00, torsdag 12 juli i TV4.

Du får spontangäster en varm sommardag, vad bjuder du allra helst på?
– Då får man göra en liten rusning och öppna kylskåpsdörren och skanna av vad man har. Kanske har jag en ost, en bit salami, olivolja och några fina tomater. Har jag tur hittar jag även ett bra surdegsbröd. Sen satsar jag väldigt mycket på att själv vara närvarande och få gästerna att trivas. Man ska inte ta ihjäl sig bara för att man får spontana gäster.

Vilka är dina tre favoriträtter under sommaren?
– Jag älskar tonfisksallad med ägg. Äggen vill jag gärna bryta isär så att det blir sådana där grova lite fula bitar. Och så lite olika salladssorter, alltid rödlök och vinägrett med vitlök. Har man tid får den gärna stå i kylen 1 timme före servering. När jag äter tonfisksallad så njuter jag något hejdlöst, det är nästan så att jag blundar och brummar.

– En annan favorit är kalvdans. Det är lite som trolleri, en bonnig variant på crème brûlée. För mig är kalvdans nästan lika exklusiv som löjrom. Varje gång jag äter kalvdans så blir jag så tacksam över alla komammor som har en rik och bra mjölk.

– En riktigt bra bjudrätt under sommaren är ängamatssoppa. Den soppan är som en varm gest, och så har den ett sådant vackert namn. Man kan ta de grönsaker man springer på i affären eller i grönsakslandet. Ärterna hör så klart till, gärna sockerärter och så nävar med hackad persilja. Till soppan serverar jag bröd, en stickig västerbottensost och gärna öl.

Vad har varit roligast under inspelningen?
– Det roligaste är att jobba med mina vänner, med många har jag jobbat så länge som tio år. Det blir en speciell vänskap. Jag är också väldigt glad över resultatet med den här kvarnen. Det blev till och med bättre än vad jag hade vågat hoppas på.

Vad har varit mest utmanande med att renovera en gammal kvarn?
– En kvarn bygger på att den smalnar av uppåt, det gör att alla väggar lutar inåt och att den är åttkantig. Det är det som är den stora utmaningen, man vill renovera så att det känns lätt och enkelt att bo där. Men det har gått bra, och för mig är det viktigt att inte tillföra kvarnen sådant som den inte vill ha. Att leta och hitta rätt material är en utmaning. Jag och den här kvarnen dansar en sommar tillsammans, sen kommer den ju att överleva mig. Då är det väldigt viktigt att jag gör ett bra avtryck.


Hur ska du själv koppla av i sommar?
 – Jag kommer att vara hemma och hålla på med trädgården och njuta av den svenska sommaren.

Sommargott med Ernst

Sommar med Ernst

 • sommar med ernst populära recept

  Populära recept från Sommar med Ernst

  Kolla in topplistan med allt från saft på svartvinbärsblad till kalljästa frallor och limoncello på Ernst Kirchsteigers vis!
 • Ernst kökshanddukar

  Duka som Ernst

  Hur får man med små medel till en ombonade känsla? Ernst ger dig knepen som gör att du får till en vacker dukning.
  Presenteras av Kökets butik
 • Ernst på kvarnsten

  Så slappar Ernst i sommar?

  Vilken rätt är det som får Ernst att blunda och brumma? Och vad ska han själv göra i sommar? Här får du svaren.
 • Ernst i sitt kök

  Härliga citat av Ernst Kirchsteiger

  När det gäller finurliga sägningar finns det ingen som kan mäta sig med citatmaskinen Ernst. Här har vi samlat några matiga favoritcitat som får vem som helst att dra på smilbanden.
 • Ernsts kryddskola

  Låt Ernst guida dig i örtagården

  Här är örterna som gör ditt sommarkök lite gladare och roligare.