Ernst på kvarnsten

Ernsts bästa tips för sommaren

Vad vore väl en sommar utan Ernst? Ingen om du frågar oss. I år är Ernst på Österlen där han tar sig an en stilig gammal skånsk bondgård. Förutom att snickra och pyssla kommer Ernst i vanlig ordning att bjuda på massor av härliga och somriga recept. Här delar Ernst med sig av några personliga favoriter.

Premiär 20:00, torsdag 27 juni i TV4.

Du får spontangäster en varm sommardag, vad bjuder du allra helst på?
– Då får man göra en liten rusning och öppna kylskåpsdörren och skanna av vad man har. Kanske har jag en ost, en bit salami, olivolja och några fina tomater. Har jag tur hittar jag även ett bra surdegsbröd. Sen satsar jag väldigt mycket på att själv vara närvarande och få gästerna att trivas. Man ska inte ta ihjäl sig bara för att man får spontana gäster.

**Vilka är dina tre favoriträtter under sommaren?
**– Jag älskar tonfisksallad med ägg. Äggen vill jag gärna bryta isär så att det blir sådana där grova lite fula bitar. Och så lite olika salladssorter, alltid rödlök och vinägrett med vitlök. Har man tid får den gärna stå i kylen 1 timme före servering. När jag äter tonfisksallad så njuter jag något hejdlöst, det är nästan så att jag blundar och brummar.

– En annan favorit är kalvdans. Det är lite som trolleri, en bonnig variant på crème brûlée. För mig är kalvdans nästan lika exklusiv som löjrom. Varje gång jag äter kalvdans så blir jag så tacksam över alla komammor som har en rik och bra mjölk.

– En riktigt bra bjudrätt under sommaren är ängamatssoppa. Den soppan är som en varm gest, och så har den ett sådant vackert namn. Man kan ta de grönsaker man springer på i affären eller i grönsakslandet. Ärterna hör så klart till, gärna sockerärter och så nävar med hackad persilja. Till soppan serverar jag bröd, en stickig västerbottensost och gärna öl.

Vad har varit roligast under inspelningen?
– Det roligaste är att jobba med mina vänner, med många har jag jobbat så länge som tio år. Det blir en speciell vänskap. 

Hur ska du själv koppla av i sommar?
 – Jag kommer att vara hemma och hålla på med trädgården och njuta av den svenska sommaren.

Sommargott med Ernst