Blinies med kallrökt lax och forellrom

Blinies med kallrökt lax och forellrom
Foto: TV4
Andreas Nylén
Andreas Nylén

Blinies med kallrökt lax och forellrom

13 ingredienser

Bjud på blinies - ryska plättar med kallrökt lax och forellrom.

Ingredienser

portioner
  • 11 g jäst [10-12 g]
  • 2,5 dl mjölk, ljummen
  • 1 dl bovetemjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • 1 äggvita
  • salt (efter smak)
  • 8 skivor kallrökt lax
  • 50 g forellrom, hängd
  • 2 rödlökar, finhackade
  • 1 knippe dill
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 citron

Gör så här

  1. Smula jästen och lös upp den i mjölken. Vispa i mjölet och äggulan till en smidig smet. Låt blandningen stå i kylen i en timme.
  2. Vispa äggvitan till ett fast skum. Vänd ned äggvitan i smeten så att den fördelas jämnt.
  3. Skär små fyrkantiga skivor av laxen, de skall passa inom en plättform.
  4. Stek blinies i en plättlagg i lättbrynt smör på medelhög värme.
  5. Lägg en liten sked rom i mitten av blinien och täck med en liten skiva lax när smeten har börjat stelna på ovansidan. Låt smeten stelna helt så att laxen ”fastnar” på blinien. Lyft dem från lagget och tillaga i ugnen 160˚C i ca 2 minuter innan servering.
  6. Servera tillsammans med finhackad rödlök, créme fraiche och citron.