Hälsosamma råvaror omslagsbild

5 hälsosamma råvaror

Att navigera i hälsodjungeln kan vara både svårt och förvirrande - mellan dieter, kalorier och super food är det lätt att hamna i gamla mönster. Låt oss börja från början, du kan nämligen göra stor skillnad genom att tillsätta några få näringsrika råvaror till din kost. Här tipsar vi om fem råvaror som är fullproppade av nyttigheter och som dessutom smakar fantastiskt i din matlagning.

Avokado

Belugasallad med grönkål och granatäpple
Belugasallad med avokado och grönkål
Den vackra avokadon smakar lika gott i salladen som på mackan. Den är rik på enkelomättade fetter vilket kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom är avokadon mycket rik på de viktiga näringsämnena kalium, som är bra för blodtrycket, och vitamin A som verkar för immunsystemet.

Quinoa

Quinoasallad med feta, picklad lök och mynta
Quinoasallad med feta, picklad lök och mynta
Quinoa, även kallad "superfröet" är ett krispigt frö som skapar textur i din matlagning. Perfekt som grund i en sallad eller som tillbehör till kyckling eller lax. Quinoan är fullproppad med proteiner och fibrer vilket gör det till en perfekt byggsten i en måltid. Dessutom är fröet naturligt glutenfritt vilket gör det till ett utmärkt val för personer känsliga mot gluten.

Sötpotatis

Rostad sötpotatis med fetaost, kikärter och chilimajonnäs
Sötpotatis med fetaost och kikärtor
Älskade sötpotatis, en perfekt komponent i sallader, grytor eller varför inte som tillbehör till fisk eller fågel? Sötpotatis är en mycket näringsrik råvara som innehåller komplexa kolhydrater vilket är bra för att hålla blodsockret på rätt nivå och bidrar till en längre mättnadskänsla.

Bär

Overnight oats med färska bär
Overnight oats med färska bär
Blandade bär funkar lika bra att lägga i morgongröten som att toppa en färgglad sallad med. Jordgubbar, blåbär och hallon innehåller mängder av antioxidanter och är fullproppade med vitaminer, mineraler och fibrer vilket gör dem till ett perfekt tillskott till din hälsosamma kost. En näve är perfekt till frukost, lunch eller mellanmål!

Nötter och frön

Sallad med bakade jordärtskockor och getost
Sallad med jordärtskocka och paranötter
Nötter och frön passar lika bra i frukostyoghurten som i lunchsalladen. Nötter innehåller enkelomättade fetter (nyttiga fetter som är bra att äta mer av), dessutom är dessa små godingar fullproppade med proteiner, vitaminer, antioxidanter och fibrer, ett mycket bra inslag i din dagliga kost. Tänk på att nötter innehåller mycket kalorier, så ett intag på ett par matskedar per dag är lagom.