Västerbottenpaj, Tea Malmegårds recept

Tea Malmegård 2016

Västerbottenpaj, Tea Malmegårds recept

7 ingredienser

3 h

En klassiker till kräftskivan eller att bara avnjuta som den är. Teas västerbottenpaj är helt magisk!

Ingredienser

portioner

Pajdeg (1 stor eller ca 5 små)

  • 180 g vetemjöl
  • 125 g smör, tärnat
  • 1-2 msk vatten

Fyllning

  • 220 g Västerbottensost, riven
  • 2 ägg
  • 2 dl vispgrädde, 40%
  • peppar

Gör så här

Pajdeg

  1. Kyl alla ingredienser i minst en timme, även mjölet.
  2. Mixa ihop kallt smör och mjöl i en matberedare tills det klumpar ihop sig.
  3. Häll därefter i vattnet och arbeta ihop degen för hand tills den precis går ihop.
  4. Plasta degen och låt vila i kylen i minst 2h.
  5. Kavla ut degen ca 3 mm tjock och fodra pajskalet/en, och stoppa i frysen i 20 minuter.

Fyllning

  1. Vispa ihop ägg och vispgrädde. Tillsätt peppar.
  2. Fyll skalen med riven ost och slå på äggstanningen i omgångar.
  3. Grädda pajen/pajerna på 200 grader i 20-23 minuter (små) eller ca 35-40 minuter för en stor.