Ugnsgratinerade blåmusslor med heta räkor

Ugnsgratinerade blåmusslor med heta räkor
Foto: TV4

Ugnsgratinerade blåmusslor med heta räkor

17 ingredienser

30 m

En lyxig förrätt som passar fint till speciella tillställningar i goda vänners lag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 500 g räkor med skal
  • 2 klyftor vitlök
  • 1,5 dl olivolja
  • 1 msk färsk persilja, hackad
  • 1 tsk chiliflakes, torkade
  • 2-3 msk vitt vin
  • 1 tsk salt

Ugnsgratinerade musslor:

  • 1 nät blåmusslor
  • 2-3 dl vitt vin
  • 100 g smör
  • 4 klyftor vitlök, stora, krossade
  • 1 stor citron, saften av
  • salt
  • peppar
  • 1 msk persilja, finhackad
  • ströbröd
  • Citronklyftor, till garnering

Gör så här

Räkor

  1. Skala räkorna och finhacka vitlöken.
  2. Värm olivolja i en stekpanna och fräs vitlök och chiliflingor utan att vitlöken tar färg.
  3. Lägg i räkorna och stek på medelvärme ett par minuter, strö över persilja. Häll på vinet och rör runt så att vin och olja blandas. Servera genast.

Musslor

  1. Tvätta och skrubba musslorna.
  2. Krossa två vitlöksklyftor och stek dem i en gryta tillsammans med lite olja.
  3. Tillsätt musslorna och koka upp dem i vitt vin med lock så att de öppnar sig, ca 4–8 minuter.
  4. Värm smöret tills det smält och tillsätt riven vitlök, salt, peppar, hackad persilja, citronsaft och skal.
  5. Placera musslorna i en ugnsfast form, ta bort den övre delen av skalet så musslorna är öppna och ligger kvar i bottenskalet. Toppa med ströbröd.
  6. Blanda smöret väl och häll försiktigt över musslorna och gratinera i ugnen i ca. 4 minuter på 175 grader.