Tre små godbitar på kavring

Tre små godbitar på kavring
Foto: TV4

Tre små godbitar på kavring

Av: Petronella - Nyköping

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

35 m

Det bästa av tre världar serverat på en och samma tallrik. Här möts Sverige och Italien på danskt smörrebrödvis. Skagen med äpple och chili, tomat och basilika med rödlök och en svampstuvning!

Dryck: Nils Oscar, god lager (1305) eller Prosecco Pizzolato (7870)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet

Ingredienser

portioner

Botten

  • 200 g kavring [ca 4 skivor]
  • 25 g smör, till stekning

Skagen med äpple och chili

  • 0,5 grönt äpple, tärnat
  • 0,25 rödlök, finhackad
  • 0,25 chilifrukt, finhackad
  • 1 msk citron, saft
  • ca 1,5 dl färskost
  • 1 msk majonnäs
  • 0,5 krm örtsalt
  • 200 g skalade räkor
  • dill, till garnering
  • äppelskivor, till garnering

Tomat och basilika med rödlök

  • 2 tomater
  • 0,25 rödlök
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 krm salt
  • 5-10 färska basilikablad, finhackade
  • 1 knivsudd peppar
  • färska basilikablad, till garnering

Svampstuvning

  • 200 g svamp, stekt och skuren
  • 25-50 g smör, till stekning
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 knivsudd vitpeppar
  • persilja, till garnering

Gör så här

Botten

  1. Stansa ut rundlar av kavring, 3 till varje person. Använd pepparkaksmått/kakstans med höga kanter eller litet glas (espresso storlek). Stek rundlarna i smör, de ska gärna vara lite frasiga. Lägg åt sidan i väntan på garnering.

Skagen med äpple och chili

  1. Blanda samman tärnat äpple, rödlök, och chili. Rör ihop tillsammans med citronsaft, färskost, majonnäs och salt. Blanda sist ned räkorna och rör om försiktigt. Smaka av!
  2. Servera på rundel av kavring och garnera med en liten äppelskiva som du skurit i någon härlig form samt lite dill. Om du har möjlighet använd kakstans med höga kanter, eller en utskuren plastfilm, som kant när du lägger röran på brödet så får godbiten en extra tjusig form. Bon Appetit!

Tomat och basilika med rödlök

  1. Tärna tomater i lagom stora bitar, finhacka rödlök och lägg tillsammans i en skål. Häll på olivolja, salta och låt stå ett par minuter. Tillsätt finhackade basilikablad, rör om försiktigt. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp på en bit stekt kavring och garnera med ett basilikablad. Mums!

Svampstuvning

  1. Skär eller hacka svampen i lämpligt stora bitar. Fräs i panna med smör, svampen ska få ordentligt med färg och börja dofta mycket. Salta lite och rör om. Häll sedan på grädde och sjud tills konsistensen är krämig. Smaka av med salt och peppar. Servera stuvningen på en rundel av kavring och dekorera med ett persiljeblad.