Torskrygg på en bädd av Juliennegrönsaker

Torskrygg på en bädd av Juliennegrönsaker
Foto: TV4

Torskrygg på en bädd av Juliennegrönsaker

Av: Calle - Marstrand

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

45 + 30 min

När du rimmar torskryggen innan tillagning blir den extra saftig och god. Här serveras den rimmade toskryggen med Kerstins fisksås, pilgrimsmusslor, bacon och kokta grönsaker.

Dryck: Gustave Lorentz, Riesling

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rimmad torsk

  • 1 dl salt
  • 1 l vatten
  • 600 g torskrygg

Tillbehör

  • 4 skivor bacon
  • 12 delikatesspotatisar

Såsen

  • 1 schalottenlök
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraîche
  • 1-2 Knorr fiskbuljong
  • 100 g smör
  • 0,5 citron, saften

Servering

  • 1 purjolök
  • 4 morötter
  • 4 pilgrimsmusslor
  • timjan till garnering

Gör så här

  1. Börja med att lösa upp 1 dl salt i 1 liter kallt vatten och lägg sedan i torsken för att rimma den. Låt torsken stå och rimmas i 30 min, ta sedan upp den ur saltlaken och skölj av. Lägg i en ugnssäker form och förvara i kyl fram till dess att den skall tillagas.
  2. Skär baconskivorna i små bitar och stek tills de blir krispiga. Låt ligga på papper för att rinna av och svalna.
  3. Koka potatisen i lättsaltat vatten i ca 15 minuter eller tills de känns genomkokta.

Sås

  1. Hacka schalottenlök fint och fräs i en tjockbottnad kastrull tills den blir genomskinlig.
  2. Häll på vispgrädde och crème fraiche och låt koka upp med buljongtärningarna som smulas i såsen. Runda av såsen genom att klickvis vispa i 100 g smör. Tillsätt saften från en halv citron.

Ugnsbakad torsk

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Stek torskbitarna ca 1 minut i stekpanna för att ge dem fin färg och lägg sedan dessa i en ugnssäker form med lite vatten i.
  3. Ugnsbaka torsken i tills den når en innertemperatur på 44 grader.

Servering

  1. Strimla purjolök och morötter till tändsticksstavar och lägg i saltat kokande vatten i ca 3 minuter.
  2. Placera sedan de väl avrunna grönsakerna som en bädd på tallriken och lägg torsken och potatisen ovanpå. Strö knaperstekt bacon över.
  3. Stek pilgrimsmusslorna i het panna i smör i ca 30 sekunder per sida precis innan serveringen. Lägg musslorna på tallriken, häll på såsen och toppa med en timjankvist.