Torskrygg med örtmajonnäs och lökslungad potatis

Torskrygg med örtmajonnäs och lökslungad potatis
Foto: TV4
Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Torskrygg med örtmajonnäs och lökslungad potatis

30

9 steg att laga

20 ingredienser

40 min

Ugnsbakad torskrygg i all sin enkelhet serverad med en knallgrön örtmajonnäs där du först ger en egen örtolja. 

Ingredienser

portioner4 portioner

Ugnsbakad torskrygg

  • 600 g torskrygg
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Lökslungad potatis

  • 600 g potatis (små)
  • 1 purjolök (liten)
  • 100 g smör
  • 1 dl färsk bladpersilja, hackad
  • 1 citron (saft och skal)

Grön olja

  • 50 g bladspenat
  • 50 g dill
  • 50 g färsk bladpersilja
  • 5 dl matolja
  • 10 cm grön purjolöksblast (kan uteslutas)

Grön örtmajonnäs

  • 2 äggula
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • ca 3-4 dl grön olja (se recept ovan)

Garnering

  • dillkvist
  • körvel

Gör så här

  1. Lökslungad potatis
    Koka potatisen. Häll av och låt svalna. Halvera potatisarna.
  2. Strimla purjolöken. Fräs den mjuk i smöret. Tillsätt potatisen. Avsluta med persilja och citron. Smaka av med salt och peppar
  3. Örtolja
    Mixa allt i blender tills oljan blivit varm. Sila genom en finmaskig sil. Låt kallna. Massan som samlats i silen kan sparas och användas i t ex en pastasås.
  4. Örtolja
    Vispa ihop äggula, vitvinsvinäger och senap. Vispa i örtoljan försiktigt. Smaka av med salt.
  5. Torskrygg
    Sätt ugnen på 100 grader.
  6. Gnid in fisken med salt och peppar. Ringla över oljan.
  7. Tillaga mitt i ugnen till innertemperaturen är 45-56 grader. Ös fisken före servering.
  8. Servering
    Lägg upp torsken tillsammans med lökslungade potatisen. Ringla eller skeda över örtmajonnäsen. Garnera med dill och körvel.
  9. Glöm inte att matsortera skal från ägg och rester från örterna för en mer hållbar matlagning, och njut av din lyxiga torskrätt. /Köket-redaktionen