Torskrygg med örtmajonnäs och lökslungad potatis

25 röster
40 min
4
Torskrygg med örtmajonnäs och lökslungad potatis
Foto: TV4

Ugnsbakad torskrygg i all sin enkelhet serverad med en knallgrön örtmajonnäs där du först ger en egen örtolja. 

Tips! Gör gärna örtoljan redan dagen före så att den kan stå och rinna av över natten. 

Visa mer
40 min
4
4 portioner

Du behöver

Ugnsbakad torskrygg

  • 600 g torskrygg
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Lökslungad potatis

  • 600 g potatis (små)
  • 1 purjolök (liten)
  • 100 g smör
  • 1 dl bladpersilja, hackad
  • 1 citron (saft och skal)

Grön olja

  • 50 g färsk bladspenat
  • 50 g dill
  • 50 g bladpersilja
  • 5 dl matolja
  • 10 cm grön purjolöksblast (kan uteslutas)

Grön örtmajonnäs

  • 2 äggulor
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • ca 3-4 dl grön olja (se recept ovan)

Garnering

  • dillkvistar
  • körvel
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Lökslungad potatis
    Koka potatisen. Häll av och låt svalna. Halvera potatisarna.
  2. Strimla purjolöken. Fräs den mjuk i smöret. Tillsätt potatisen. Avsluta med persilja och citron. Smaka av med salt och peppar
  3. Örtolja
    Mixa allt i blender tills oljan blivit varm. Sila genom en finmaskig sil. Låt kallna. Massan som samlats i silen kan sparas och användas i t ex en pastasås.
  4. Örtolja
    Vispa ihop äggula, vitvinsvinäger och senap. Vispa i örtoljan försiktigt. Smaka av med salt.
  5. Torskrygg
    Sätt ugnen på 100 grader.
  6. Gnid in fisken med salt och peppar. Ringla över oljan.
  7. Tillaga mitt i ugnen till innertemperaturen är 45-56 grader. Ös fisken före servering.
  8. Servering
    Lägg upp torsken tillsammans med lökslungade potatisen. Ringla eller skeda över örtmajonnäsen. Garnera med dill och körvel.
  9. Glöm inte att matsortera skal från ägg och rester från örterna för en mer hållbar matlagning, och njut av din lyxiga torskrätt. /Köket-redaktionen
Kökets box

laddar fler recept...

Laddar fler recept...