Torskrygg i krämig sås med pressad potatis och räkor

torsk i kramig sås med pressad potatis och räkor
Foto: TV4

Torskrygg i krämig sås med pressad potatis och räkor

Av: Jompen - Öland

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

1 h

Perfekt torskrätt att avnjuta till vardags. Med pressad potatis och räkor blir rätten helt komplett!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 4 bitar torskrygg (400-500g)
  • 1 äggula
  • Västerbottensost
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl vitt vin, torrt
  • 1 fiskbuljongtärning
  • riven ost (mild, till garnering)
  • majsmjöl
  • salt
  • peppar
  • 1 förp skalade räkor
  • 12 potatisar

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Koka upp vispgrädden och red den med maizena till en passlig konsistens. Smaka av med vin, salt och peppar.
  2. Lägg ner de rensade torskryggbitarna i en välsmord form, salta och peppra dem lätt.
  3. Blanda västerbottenost, äggula och smör till en smet. Bred över fisken. Häll på gräddsåsen, gratinera med den milda osten. Sätt fisken i ugnen i ca 20-25 min, höj värmen de fem sista minuterna för att ge rätten en gyllenbrun färg.
  4. Koka potatisen. När den är kokt, pressa och servera med fisken.
  5. Toppa med räkor.