• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Torsk på fänkålsbädd med potatis- och palsernackspuré

Torsk på fänkålsbädd med potatis- och palsernackspuré
Foto: Tv4

Torsk på fänkålsbädd med potatis- och palsernackspuré

9 steg att laga

25 ingredienser

1 h 30 min

Festlig och otroligt god torskrätt som serveras med en len puré samt en sötsyrlig rödvinssås. Det salta sidfläsket och den karamelliserade fänkålen sätter extra finess på den här höjdarrätten.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 4 torskfiléer (gärna torskrygg)
  • 2 msk smör
  • 1 förp sidfläsk [ca 4 skivor]
  • 2 fänkål
  • 2 msk sirap
  • 2 msk strösocker
  • krasse
  • ärtskott
  • salt
  • peppar

Puré

  • 16 delikatesspotatisar
  • 3 palsternackor
  • 2 msk crème fraîche
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 msk smör

Sås

  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk tomatpuré
  • 3 msk strösocker
  • 3 dl rött vin
  • 0,5 dl koncentrerad kalvfond
  • 1 dl vatten
  • 6 msk balsamvinäger
  • 2 tsk maizenaredning
  • 2 tsk smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 130 grader.
  2. Lägg fisken i en ugnsform. Täck med skivat/klickat smör. Salta och peppra.
  3. Skala och tärna potatisen och palsternackorna. Koka dem mjuka.
  4. Häll av vattnet och salta och peppra. Mixa till en puré med hjälp av stavmixer. Blanda i grädde, crème fraiche och smör. Smaka av. Sätt på locket så håller den värmen.
  5. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör tills de blir mjuka. Häll på socker och låt det brynas lite.
  6. Tillsätt tomatpuré, salt och peppar. Rör runt. Häll på vin och fond och koka upp. Tillsätt balsamvinäger och red av med maizenaredningen. Låt koka upp. Tillsätt en klick smör och smaka av.
  7. Tillaga fisken i ugnen i ca 12 minuter, tiden beror på tjockleken.
  8. Stek sidfläsket knaprigt under tiden. Strimla fänkålen och karamellisera i panna med sirap och socker.
  9. Lägg upp på tallrik och garnera med krasse och ärtskott. Toppa med flingsalt.