• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Torsk med bakad spetskål, brynt smörhollandaise med hasselnötter och råpicklad rättika

Torsk med bakad spetskål, brynt smörhollandaise med hasselnötter och råpicklad rättika
Foto: David Back
Mattias-Larsson
Mattias-Larsson

Torsk med bakad spetskål, brynt smörhollandaise med hasselnötter och råpicklad rättika

7 steg att laga

16 ingredienser

50 min

Mattias tipsar!
Preppa dagen före
• Pickla rättikan.
Innan gästerna kommer
• Bryn smöret till hollandaisen.
• Lägg äggulor, citronjuice och vatten i en kastrull, täck med plastfilm.
• Ugnsbaka kålen
.
Strax före servering
• Ugnsbaka fisken.
• Värm upp kålen de sista 5 minuterna med fisken.
• Vispa samman hollandaisesåsen.


Ingredienser

portioner4 portioner

Torsk med kål

  • 200 g spetskål
  • olivolja
  • salt
  • 4 bit torskrygg, à 150 g

Råpicklad rättika

  • 0,6 dl ättiksprit 12 %
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • salt
  • 150 g rättika

Brynt smörhollandaise

  • 200 g smör
  • 3 äggulor
  • 1 msk citronsaft
  • salt

Till servering

  • 80 g hasselnötter, rostade och hackade
  • krasse
  • kokt potatis

Gör så här

  1. Koka upp ättika, socker och vatten med en nypa salt. Kyl ner lagen. Riv eller finstrimla rättikan och marinera i lagen i minst 30 minuter. Häll av vätskan före servering.
  2. Lägg smöret i en kastrull och koka upp. Koka smöret tills det börjar bli lätt brynt och dofta nötigt. Dra bort från plattan och låt svalna en stund. Smöret ska vara ca 60 grader när det vispas ner i äggulorna.
  3. Blanda äggulor och citronjuice i en kastrull. Vispa samman på låg temperatur till en tjock kräm. Du behöver vispa över hela botten så att den inte blir grynig. Dra kastrullen från plattan, men fortsätt vispa. Häll sakta ner smöret under omrörning. Smaka av med salt.
  4. Värm ugnen till 250 grader. Riv eller skär spetskålen i lite större bitar och lägg i en ugnsfast form.
  5. Blanda kål med olivolja och salt. Ugnsbaka i ca 15 minuter tills kålen blivit rejält brynt.
  6. Värm ugnen till 150 grader. Ringla olja över torsken och salta. Ugnsbaka fisken i ca 12–15 minuter tills den är 45 grader i kärntemperatur. Låt vila före servering.
  7. Lägg upp torsken och kålen på fyra tallrikar. Klicka på hollandaisesås och toppa med rättikan. Strö över hasselnötter, smörgåskrasse och servera med kokt potatis.
TIPS!
Lättlagade helgmenyer

Receptet kommer från boken

Lättlagade helgmenyer av Mattias Larsson