Kall tallrik med det goda från havet

Kall tallrik med det goda från havet
Foto: TV4

Kall tallrik med det goda från havet

Av: Torbjörn - Norrköping

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

30 min

Förrättstallrik med 2 sorters lax med såser och goda tillbehör.

Dryck
Östgöta sädesbrännvin och en sval öl

Ingredienser

portioner
  • 4 kallrökt lax, tunna skivor
  • 200 g varmrökt lax, i bit
  • 20 räkor, färska med skal

Pepparrotsvisp

  • 1 dl färskost
  • 1 msk färsk pepparrot, riven
  • salt
  • peppar

romsås

  • 1 dl crème fraîche
  • 0,5 dl purjolök, finhackad
  • 50 g röd stenbitsrom
  • vitpeppar
  • salt

Tillbehör

  • 2 skivor vitt bröd, kantat
  • 1 citron
  • dill

Gör så här

  1. Philadelfiaost och pepparrot blandas.
  2. Blanda cremé fraiche, purjolök, stenbitsrom och smaka av med salt och peppar.
  3. Rulla ihop kallrökta laxen till en ros och spritsa pepparrotsvispen i rosen, lägg upp på tallriken.
  4. Fördela sönder varmrökta laxen grovt i en hög på tallriken toppa med romsåsen.
  5. Skala av stjärten på räkorna men låt huvudet vara kvar.
  6. Stek eller rosta brödskivorna i tresnibbar, arrangera på tallriken och garnera med dill och citron.