Hummersoppa

Foto: TV4
Hummersoppa
18 ingredienser
Låt en hemkokt hummersoppa stå på spisen och sprida härliga dofter!
**Dryckestips
**Jules Muller, en krispig Riesling från Alsace, art.nr. 6622, 79 kr
Torbjörn från Karlskrona lagade även
Rådjurssadel med rostade rotfrukter
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 2 morötter
- 2 palsternackor
- 1 fänkål
- 1 gul lök
- 2 humrar
- 1 klyfta vitlök
- 2 msk tomatpuré
- 7 dl grädde
- 1 dl cognac
- 1,5 dl dessertvin
- 3 dl torrt vitt vin
- 0,5 dl vatten
- hummerbuljong
- dill
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
- smör
Serveras med
- ev grissini
Gör så här
- Börja med att skala rotfrukterna och skär dessa i bitar.
- Dela humrarna och ta ur köttet. Spara detta för måltiden.
- Fräs nu alla rotfrukterna i smör till dess att de börjar mjukna.
- Tillsätt därefter hummerskalen och låt dessa fräsa några minuter ihop.
- Tillsätt tomatpurén och rör runt ordentligt i några minuter.
- Tillsätt konjak.
- Tänd eld på konjaken direkt när du hällt ner den.
- Låt den brinna ut.
- Häll därefter i vinet och vattnet.
- Låt det reducera till hälften ungefär, det tar ca 45 minuter.
- Sila därefter av allt och fyll på med grädden.
- Låt det puttra på svag värme i ca 10 minuter och smaka av med salt, peppar, vitlök och hummerfond om så behövs. Om du saknar den riktiga sältan så tillsätt 0.25 fiskbuljongtärning och lite socker.
- Häll upp i soppskål och lägg nu i lite hummerkött och en kvist med dill som garnering.
- En Grissini till hummersoppan är gott att tugga på också. Smaklig måltid!